En blodfläck. Till höger ett barn med skadat knä. Kollage
Hur får man bort blodfläckar? - Foto: Staffan Löwstedt/TT/Unsplash

Så får du bort blodfläckar från kläder – 5 snabba knep

Råkat skära dig? Eller har du kanske ramlat omkull? Blodfläckar kan vara riktigt jobbiga att få bort, men det finns några enkla husmorstips som funkar!


Blod på kläderna kan vara en mardröm att få bort. Efter ett dygn finns det en risk att fläckarna aldrig går bort. Men det finns sätt att få bort blodfläckar om du ramlat, skurit dig eller kanske råkat slinta till med rakhyveln. 

Tänk på att blodfläckar måste behandlas snabbt, oavsett vilken metod du använder. Desto längre du väntar, desto svårare kommer det blir att få bort. 

1. Ta bort blodfläckar med saltat vatten

Om fläcken fortfarande är färskt är vatten din bästa vän. Häll ner salt i kallt vatten och häll på fläcken. Se till att fylla på med nytt vatten i 3-4 timmar. Efter det rengör du med rengöringsmedel innan du tvättar plagget i maskinen.

2. Få bort blodfläckar med vinäger

Även vinäger funkar bra, se bara till att hälla vit vinäger på fläcken så fort som möjligt. Låt verka i 10-15 minuter och tvätta sedan plagget i tvättmaskinen. 

Superenkla knepen – så får du bort fettfläckar från kläderna

3. Ta bort blodfläckar med majsstärkelse

Om du inte har tillgång till tvättmaskin samma dag kan du öppna skafferiet och ta fram majsstärkelse – eller köpa i närmsta matbutik. Blanda stärkelsen i kallt vatten tills det blir en sörja, och massera in sörjan på fläcken. Är det sommar kan du lägga ut plagget att torka i solen, annars kan du använda en hårtork. 

Borsta sen bort den torra blandningen – återupprepa processen om fläcken inte försvinner helt.

Enkla knepen – så får du bort kaffefläckarna direkt

4. Få bort blodfläckar med Coca Cola

Ett knep som faktiskt kan vara väldigt effektivt mot blodfläckar är Coca Cola – drycken alltså. 

Om du skulle råka få blod på dina kläder när du är ute på stan så kan du köpa en cola och badda fläcken med, skriver Readers Digest.

5. Ta bort blodfläckar genom att agera snabbt

Lämna aldrig en blodfläck obehandlad för länge – ju snabbare du agerar, desto bättre chanser har du att få bort den. Glöm inte det!

LÄS MER: Så rengör du tvättmaskinen enkelt och snabbt med ättika

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!