Så här enkelt kan fettfläckar försvinna från dina kläder om du tar till dessa knep.
Så här enkelt kan fettfläckar försvinna från dina kläder om du tar till dessa knep. - Foto: Stella Pictures

Superenkla knepen – så får du bort fettfläckar från kläderna

Det kan vara klurigt att få bort fettfläckar från sina kläder. Som tur är finns det några enkla och effektiva husmorsknep att ta till.


Ingen tycker om fettfläckar på kläderna. Därför har Nyheter24 tagit fram fyra enkla och snabba knep att ta till för att enkelt få bort dem. 

Få bort fettfläckar från kläderna med diskmedel

Fettfläckar kan vara en prövning att bli av med, men ett vanligt diskmedel kan vara en räddare i nöden. Diskmedel är designat för att effektivt lösa upp fett och oljor, vilket gör det till ett utmärkt verktyg för att bekämpa envisa fettfläckar på kläder.

För att rengöra med diskmedel, börja med att lägga plagget plant. Applicera en liten mängd diskmedel direkt på fläcken. Använd fingrarna eller en mjuk borste för att varsamt gnugga in medlet i fläcken. Var noga med att inte gnugga för hårt, eftersom detta kan skada tyget.

Låt diskmedlet verka på fläcken i minst 5-10 minuter. Detta ger medlet tid att tränga in i tyget och lösa upp fettet. Efter att medlet har fått verka, skölj området noggrant med kallt vatten.

Slutligen, tvätta plagget som du normalt skulle göra. Kontrollera plagget innan du torkar det för att försäkra dig om att fläcken är helt borta. Om inte, upprepa processen.

Enkla knepen – så håller du handduken fräsch länge

Bakpulver för att få bort fettfläckar

Bakpulver är ett annat effektivt och icke-skadligt alternativ för att bekämpa fettfläckar. Dess absorberande egenskaper gör det perfekt för att dra ut fett och olja ur tyger.

För att använda bakpulver, börja med att rengöra området runt fläcken för att avlägsna eventuell lös smuts eller damm. Strö sedan ett generöst lager av bakpulver över hela fläcken. Det är viktigt att täcka hela fläcken för att säkerställa att allt fett kan absorberas.

Låt bakpulvret sitta på fläcken i minst två timmar, men helst över natten om möjligt. Under denna tid bör bakpulvret absorbera fettet och torka ut.

Efter att ha låtit bakpulvret verka, borsta försiktigt bort överflödigt pulver från plagget. Du kan använda en mjuk borste eller en ren trasa för detta.

Tvätta sedan plagget enligt dess skötselråd. När du tar ut plagget ur tvätten, undersök fläcken noggrant för att se om den har försvunnit. Om fläcken fortfarande är synlig, upprepa processen.

Så får du enkelt bort solkrämsfläckar från kläderna

Få bort fettfläckar från kläderna med talk

Talk är ett annat effektivt medel för att ta bort fettfläckar. Liksom bakpulver har talk en utmärkt förmåga att absorbera fett och olja.

För att använda talk, börja med att säkerställa att området kring fläcken är rent från löst smuts eller damm. Applicera sedan ett generöst lager av talk över hela fläcken. Var noga med att täcka hela fläcken för att säkerställa att allt fett absorberas.

Låt talket sitta på fläcken i minst två timmar, men om möjligt, över natten. Detta ger talket tid att absorbera fettet och torka ut.

Efter att ha låtit talket verka, borsta bort överflödigt talk från plagget. Du kan använda en mjuk borste eller en ren trasa för detta ändamål.

Slutligen, tvätta plagget enligt dess skötselråd. Efter tvätt, kontrollera noggrant om fläcken är helt borta. Om inte, upprepa processen.

Så stryker du enkelt kläderna – utan strykjärn

Vinäger funkar också bra mot fettfläckar på kläder

Vit vinäger är en annan utmärkt fläckborttagare som ofta finns i hemmets skafferi. Vinägerns syrlighet hjälper till att bryta ner fettet, vilket gör det lättare att tvätta bort.

För att använda få bort fläckar med vit vinäger, blöt en ren trasa eller svamp i det. Gnugga försiktigt vinägern på fläcken, var noga med att helt täcka den. Låt vinägern verka på fläcken i minst 15-20 minuter. Detta ger den tid att bryta ner fettet.

Efter att vinägern har fått verka, skölj området noggrant med kallt vatten.

Slutligen, tvätta plagget som vanligt. Kontrollera plagget innan du torkar det för att försäkra dig om att fläcken är helt borta. Om fläcken fortfarande är synlig, upprepa processen.

Här är ett annat knep som kan hjälpa...

Få bort nästan ALLA fläckar – med billigt supermaterial

/
/
Hem
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!