Hund och djursjukhus
Djursjukhus slår larm efter att hund dött i smittsam sjukdom - Foto: ADAM IHSE / TT / Pixabay

Djursjukhus slår larm efter att hund dött i smittsam sjukdom

​En hund i Alingsås hade ont i kroppen och var hängig. Tillståndet försämrades snabbt och det konstaterades att den drabbats av den mycket smittsamma och dödliga sjukdomen infektiös hepatit (HCC).


I början av februari i år kom en åttaårig australian shepherd in till Alingsås djursjukhus. Hundens symtom var oklara. Hon hade ont i kroppen och var allmänt hängig. Men något som gick att fastställa var att hundens tillstånd snabbt blev sämre. 

– Hon fick blödningar, det blödde ur hud och slemhinnor samtidigt som hon hade feber och utvecklade leversvikt. Kombinationen gjorde att vi misstänkte leverinflammation, HCC, säger Sara Molin, chefsveterinär på Alingsås djursjukhus, till SVT.

Sist infektiös hepatit rapporterades in var för tre år sedan, så det är minst sagt ovanligt för hundar att drabbas.

Gick inte att rädda

Bedömningen gjordes att hundens liv inte gick att rädda från sjukdomen. För att undvika lidande så avlivades hon. 

Det var efter obduktionen som man kunde fastställa det som man tidigare trott – hunden hade HCC. Enligt lagen om smittsamma djursjukdomar så anmäldes fallet.

– Ägarna till den hund som kom in trodde att deras hund var vaccinerad, och det var den – men inte sedan den var valp. De blev såklart väldigt chockade och ledsna när hunden fick avlivas, fortsätter Sara Molin.

Saknar botemedel

För att ställa diagnosen HCC finns det inte något bra test utan det fastställs oftast efter en obduktion. Det finns heller inget botemedel för sjukdomen.

Men vaccin ger ett bra skydd. Därför går nu Alingsås djursjukhus ut med en uppmaning till hundägare – det är dags att se över sina hundars vaccinationer.

Finns överallt

– Det är lätt att kanske tänka att man är skyddad om man bor avsides och en hund inte har så mycket kontakt med andra hundar, men så är det inte, avslutar Sara Molin till SVT.

Det är nämligen så att viruset smittar genom kroppsvätskor, något som Molin menar finns överallt. Det kan exempelvis finnas i en pöl med hundkiss, där det kan leva kvar i flera veckor. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om att kastanjer kan innebära livsfara för din hund. Här kan du läsa mer om det.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du husdjur?
Tack för din röst!