Greta Thunberg och Karl XII
Ska Greta bli staty? - Foto: Erik G Svensson/AP Photo/Markus Schreiber via TT

Förslaget: Byt ut Karl XII-statyn mot Greta Thunberg

Ner med Kalle dussin. In med Greta Thunberg. Det skriver nu en debattör i en artikel om hur man ska se på statyer efter protesterna.


Just nu rasar en debatt i västvärlden om hur man ska se på statyer av personer som man anser inte passar in i tidsandan. I Storbritannien och USA har flera statyer som föreställer bland annat slavhandlare vandaliserats och förstörts. 

Nu kommer ett förslag om att flera svenska statyer kan tas bort – och att statyn i Kungsträdgården i Stockholm som föreställer Karl XII kan ersättas med en staty av Greta Thunberg

Det är Jan Björinge, tidigare stadsdirektör och kulturhuvudstadsdirektör på Umeå kommun som skriver om förslaget i en debattartikel i Aftonbladet

"Antidemokratiska värderingar"

Björninge menar att det inte är okej att låta det offentliga rummet tas upp av hyllningar av antidemokratiska värderingar.

Han menar att flera statyer kan plockas ner – i stället kan man där ha information om statyn som tidigare stod där och varför den inte fick vara kvar. 

Är det dags för en Greta-staty? (Foto: Claudio Bresciani/TT)

En staty som borde ryka är enligt Björinge statyn som föreställer Karl XII i Kungsträdgården i Stockholm. 

”Ta bort envåldshärskaren Karl XII och ersätt honom med klimataktivisten Greta Thunberg eller åtminstone diplomaten och fredspristagaren Dag Hammarskjöld”, skriver han i debattartikeln. 

Han menar att Greta Thunberg gjort mer nytta för mänskligheten än 1700-talskungen. 

”Bägge har bidragit till en mänskligare och mer hållbar värld”, skriver Björinge om Greta Thunberg och Dag Hammarskjöld. 

Omstridd staty

Statyn av Karl XII i Kungsträdgården har varit omstridd från första början. Avtäckningen 1868 orsakade upplopp i Stockholm på grund av att läktare byggts som skymde sikten för vanligt folk. 

Så sent som 2012 föreslog två riksdagsledamöter för Miljöpartiet att statyn skulle flyttas. Statyn har sedan 1980-talet också varit en samlingsplats för nazister. 

MER NYHETER: Ebba Busch tvingades stänga av kommentarer på Instagram: "Vidrig debatt"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du detta är en bra idé?
Tack för din röst!