Tillståndet sexsomni åberopas av allt fler misstänkta sexualbrottslingar.
Tillståndet sexsomni åberopas av allt fler misstänkta sexualbrottslingar. - Foto: Johan Nilsson/TT

Sexsomni: Allt fler våldtäktsmän skyller på sällsynta åkomman

En man friades för våldtäkt på sin femåriga dotter efter att han hävdat att han lider av sexsomni, vilket innebär att man utför sexuella handlingar i sömnen. Nu visar en ny granskning att denna man är långtifrån den enda som hänvisat till den sällsynta åkomman – och friats.


För att i domstol kunna fällas för våldtäkt krävs det att gärningsmannen haft uppsåt. Det gör att teknisk bevisning och vittnesmål ibland inte räcker för en fällande dom.

Om den misstänkte på ett trovärdigt sätt hävdar att den själv har sovit under våldtäkten och därigenom saknat uppsåt är det upp till åklagaren att bevisa motsatsen – att den misstänkte varit vaken. 

Allt fler hävdar sexsomni

En ny granskning utförd av Göteborgs-Posten visar nu att allt fler misstänkta sexualbrottslingar hävdar att de lider av åkomman sexsomni, vilken enligt Åklagarmyndigheten gör att man utför sexuella handlingar i sömnen.

Mer specifikt har det ännu sällsynta tillståndet åberopats i 30 sexualbrottsfall sedan 2017. Bland dessa var 28 fall rubricerade som våldtäkt.

Flera har friats för våldtäkt

Bland de 30 fall som Göteborgs-Posten granskat, där sexsomni åberopats, har sju lett till att de misstänkta förövarna friats. 

Så sent som i maj 2021 friades en nu 25-årig man, som tidigare dömts för våldtäkt, i hovrätten efter att han hävdat att han lider av åkomman. 

Foto: Pontus Lundahl/TT

Drygt åtta månader tidigare, i augusti 2020, friades en man i 35-årsåldern från våldtäkt på sin femåriga dotter – även han åberopade sexsomni.

"Inga direkta förnekanden"

I totalt 19 av de 30 granskade fallen har samma person kallats som sakkunnig: Jerker Hetta, överläkare och professor i psykiatri. 

Han beskriver, i en intervju med Göteborgs-Posten, hur det finns flera karaktäristika för just sexsomni. Däribland ett plötsligt uppvaknande, oförstånd om vad som skett och "inga direkta förnekanden" i efterhand.

"Idealet vore att träffa individen"

Hetta har, i flera fall, gjort sin bedömning baserat förundersökningen och den förhörsdokumentation som finns.

– Det är klart att idealet vore att träffa individen. Men det kan vara svårt när de befinner sig långt bort i landet. Ibland får man gå på det material som finns, säger Hetta till tidningen och konstaterar 

– Och i slutändan är det domstolen som får ta ställning till de sakuppgifter som ställs samman. 

Ny praxis gällande sexsomni kan komma

Åberopandet av sexsomni gör att fokus skiftas till det medicinska och expertutlåtanden, vilket ställer till med besvär rent juridiskt. 

– Av dem med sexsomni, så är det en jätteliten del som utsätter någon för våldtäkt och ännu färre som utsätter en utomstående, säger Shahrzad Rahimi, kammaråklagare vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg, till Göteborgs-Posten.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Efter de senaste domarna där man hänvisat till sexsomni planerar man nu, vid Åklagarmyndigheten i Göteborg, att se över den praxis man har när tillståndet åberopas. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!