Mårten Roslund vill ha så kallade "fixrum" i Sverige.
1 av 4
Mårten Roslund vill ha så kallade "fixrum" i Sverige. - Foto: TT
Så här ser det ut i Köpenhamn.
2 av 4
Så här ser det ut i Köpenhamn. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Gabriel Wikström.
3 av 4
Gabriel Wikström. - Foto: TT
Roslund vill också att landstingen ska tvingas ha sprututbyte.
4 av 4
Roslund vill också att landstingen ska tvingas ha sprututbyte. - Foto: Bjorn Larsson Rosvall / Bjorn Larsson Rosvall/TT

Grön Ungdoms Mårten Roslund vill ha lagliga knarkrum

Tvinga landstingen att ha program för sprututbyte – och starta igång så kallade "fixrum" på prov. Det kräver nu Grön Ungdoms ordförande.


I ett nytt projekt för att minska dödligheten bland narkomaner har man nu byggt så kallade fixrum i Köpenhamn. Där kan narkomaner under uppsikt av vårdpersonal injicera narkotika, och få rena sprutor och hjälpmedel.

Nu vill Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom ta idén till Sverige.

– För mig är inte det viktigaste att färre provar narkotika, utan att de som missbrukar lider mindre. Målet med svensk politik måste ju vara att så få som möjligt avlider, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund till Nyheter24.

Roslund menar att svensk narkotikapolitik bygger på moral och inte på vetenskap. Det går inte att sänka dödligheten genom att ta hårdare tag mot dem som knarkar, menar Roslund.

– Det är helt orealistiskt att ha en nollvision för narkotika, i dag suddas gränser ut och internethandeln utvecklas. Det skulle kräva en auktoritär stat för att helt utradera droghandeln.

Nu ställer han hårda krav på regeringen och folkhälsominister Gabriel Wikström.

– Vi vill att regeringen kräver att alla landsting ska erbjuda sprututbyte och ha provverksamhet för fixrum, där man kan injicera narkotika under uppsyn av sjukvårdspersonal. Det är ett sätt för den som är i djupt missbruk att ta första steget in i vården, säger Roslund till Nyheter24.

Ministern Gabriel Wikström har inte varit tillgänglig för kommentar, men låter hälsa via sin pressekreterare att regeringen tittar på olika lösningar.

– Sverige har en hög narkotikadödlighet, vilket är allvarligt. Men enskilda åtgärder kommer inte ensamma vända utvecklingen, och vi behöver ta ett helhetsgrepp kring den breda palett av åtgärder som finns. Regeringen har precis gett socialstyrelsen ett brett uppdrag om att ta fram en nationell åtgärdsplan för att motverka narkotikadödligheten, säger Wikströms pressekreterare Helena Paues till Nyheter24.

Däremot menar hon att det inte är upp till regeringen att avgöra vad landstingen ska göra och inte göra.

– Exakt vilka metoder som ska användas för att stoppa smittspridning är i grunden en medicinsk bedömning som ska bygga på de lokala behoven i respektive landsting. Behoven kan variera, och det är de lokala smittskyddsläkarna och andra professioner och beslutsfattare som har bäst kunskap om vilka behov som finns på olika orter. Inte nationella politiker, hälsar Wikström via pressekreterare Helena Paues.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Roslund?
Tack för din röst!