En tant och en körkortsskylt. Kollage.
Vänsterpartiet vill att flera ska jobba inom hemtjänsten. - Foto: Gorm Kallestad/Fredrik Sandberg/TT

Förslaget: Gratis körkortslektioner till alla i hemtjänsten

Vänsterparitet vill ha gratis körkortslektioner till anställda inom hemtjänsten. Man vill också att körkortsutbildning ska ingå i omvårdnadsprogrammet.


Ge gratis teorilektioner, körkortsböcker och synundersökning till all hemtjänstpersonal som inte har körkort. Det föreslår nu Vänsterpartiet i ett nytt utspel. 

Tanken är dessutom att körkortspluggandet ska kunna ske på arbetstid, och att detta ska locka fler personer till att jobba inom just hemtjänsten. 

– Det är dyrt att ta körkort, det är bland annat därför färre och färre gör det. Men att få böckerna och synundersökningen betald och kunna läsa på arbetstid är ändå ett viktigt steg för att underlätta för fler att ta körkort, säger Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson till tidningen Kommunalarbetaren. 

Vänsterpartiets Ulla Andersson (Claudio Bresciani /TT)

Vänsterpartiet vill också att teoridelen av körkortet ska ingå i omvårdnadsprogrammet på gymnasiet. 

– Jag tror att man behöver titta på alla lösningar som går för att göra det möjligt för fler att välja att arbeta inom hemtjänsten, men framför allt handlar det ju om att se till att man får bättre arbetsvillkor, säger Andersson till KA.

Gratis körkortsteori för hemtjänstpersonal testas just nu i Borås kommun, men Vänsterpartiet vill nu att det ska införas i hela Sverige. Kostnaden beräknas bli ungefär 35 miljoner kronor, skriver Kommunalarbetaren

Om regeringen går med på Vänsterpartiets krav får vi veta när budgeten läggs fram 10 april. 

MER: SD-politiker utreds efter moské-utspel

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du det är ett bra förslag?
Tack för din röst!