Stefan Löfven
Stefan Löfven om sin lönehöjning: "Det är en väldigt hög lön" - Foto: Anders Wiklund/TT, Johan Nilsson/TT

Stefan Löfven om sin lönehöjning: "Det är en väldigt hög lön"

I juli får statsminister Stefan Löfven och ministrarna i regeringen löneökning, något som kritiserats från flera håll. Under statsministerns tal på Järvaveckan kommenterade han sin löneökning.


Sedan i onsdags den 12 juni har Järvaveckan pågått – en vecka som handlar om att minska avståndet mellan de folkvalda politikerna och medborgarna. Bland annat har Centerpartiets partiledare Annie Lööf, Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och statsministern Stefan Löfven (S) talat. 

I fredags, mitt under Järvaveckan, stod det även klart hur mycket mer Stefan Löfven och ministrarna i regeringen kommer att få i arvode från och med den 1 juli i år. 

Statsministern kvitterar idag ut 172 000 kronor i månaden och kommer att få en höjning med 4 000 kronor per månad. Han landar då på 176 000 kronor i månaden. Här kan du läsa mer om det beslutet.

Men hans kommande lönehöjning har fått en hel del kritik från flera håll. 

Stefan Löfven kommenterade lönehöjningen under Järvaveckan. Bildkälla: Anders Wiklund/TT

"Jag kommer själv från verkstadsgolvet"

Under lördagskvällen höll statsministern tal på Järvaveckan. Då kommenterade han bland annat sin kommande löneökning. 

– Jag förstår de kritiska reaktionerna. Jag kommer själv från verkstadsgolvet och där hade vi inte alls de här nivåerna, sade han. 

Och fortsatte:

– Det är en väldigt hög lön, det är ingen tvekan om det. Men det är en nämnd som sätter lönenivåerna, så det är ingenting som jag eller någon annan i regeringen har något inflytande över.

Läs också: Så mycket har Löfvens lön ökat sedan han blev statsminister

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att Löfvens lön är för hög?
Tack för din röst!