Protester i Shanghai mot covidrestriktioner. Arkivbild.
Protester i Shanghai mot covidrestriktioner. Arkivbild. - Foto: TT

Tidslinje över protesterna i Kina

Efter månader av nedstängningar, masstestning och reserestriktioner är måttet rågat för många kineser och protesterna sprider sig över landet.


Det var i slutet av mars som de första tecknen på missnöje mot covidrestriktionerna kunde skönjas i Kina. En nedstängning i Shanghai orsakade både spridda protester och matbrist – båda något närmast otänkbart i Kinas rikaste stad.

I april blev en video med desperata människor viral i landet innan den censurerades. Den postades upprepade gånger för att runda censuren i den största vågen av onlineprotester sedan Li Wenliang, läkare och visselblåsare i Wuhan, dog i februari 2020.

I maj protesterade hundratals studenter vid ett elituniversitet i Peking. Universitetsområden i Kina har varit stängda praktiskt taget under hela pandemin och stoppat besökare och hindrat studenter från att enkelt ta sig hem.

Mellan maj och juni samlades hundratals bankkunder som förlorat sina besparingar för att protestera i staden Zhengzhou. Flera demonstranter uppgav att deras covidbevis rödmarkerades när de kom till staden, vilket hindrade dem från att resa och myndigheterna beskylldes för att manipulera systemet.

I oktober samlades hundratals demonstranter i hårt polisbevakade Lhasa i Tibet för att protestera mot en strikt nedstängning som varat i tre månader. Filmklipp visar hundratals människor, huvudsakligen gästarbetare, som kräver att få återvända hem.

Samma månad hängde en demonstrant upp banderoller från en bro i Beijing med slagord mot restriktionerna och ett uppmaning att avsätta Xi Jinping.

I november drabbade demonstranter och polis samman i Kanton (Guangzhou) i södra Kina sedan restriktioner förlängts efter ökad smittspridning. Videoklipp visar hundratals demonstranter som marscherar genom gatorna och skanderar "Inga fler tester".

Våldsamma protester bröt ut utanför världens största Iphonefabrik i Zhengzhou där hundratals av de anställa protesterade mot löner och arbetsvillkor.

Anläggningen, som har mer än 200 000 anställda, isolerades sedan ett flertal covidfall upptäckts och arbetare tvingades både bo och arbeta där tills vidare.

En lägenhetsbrand som krävde tio människors liv staden Ürümqi i provinsen Xinjiang i förra veckan var startskottet för den senaste protestvågen. I sociala medier hävdas att restriktionerna hindrade folk från att fly från sina hem och försvårade för räddningstjänsten att ta sig fram.

TT
/
/
ALS
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!