Sju personer åtalas för att ha skjutit en polis i nordirländska Omagh tidigare i år. Bilden är från ett annat tillfälle.
Sju personer åtalas för att ha skjutit en polis i nordirländska Omagh tidigare i år. Bilden är från ett annat tillfälle. - Foto: Peter Morrison/AP/TT

Sju åtalas för polisskjutning på Nordirland

Sju män åtalas för inblandning i polisskjutningen på Nordirland tidigare i år. Minst två av dem kopplas till IRA.


En känd polischef, som inte var i tjänst vid tillfället, sköts en februarikväll utanför en idrottsarena efter att ha tränat ett ungdomslag. Polisen träffades av flera skott och fick tillbringa två månader på sjukhus, men överlevde.

Nu åtalas sju personer för mordförsök. Tre av männen åtalas även för förberedelse till terroristbrott och två andra för kopplingar till Irländska republikanska armén, IRA. I samband med skjutningen sade polisen Mark McEwan att det primära fokuset bland annat låg på Nya IRA.

IRA bildades för att bekämpa det brittiska styret och har upprepade gånger splittrats och fraktioner har existerat under liknande namn. Nya IRA bildades 2012 och motsätter sig det så kallade Långfredagsavtalet från 1998. De tros ligga bakom flera attacker sedan dess.

2019 sköts journalisten Lyra McKee ihjäl i samband med sammandrabbningar i staden Londonderry, något som Nya IRA tog på sig. Man hävdade dock att skytten siktat på en polis.

Långfredagsavtalet var en överenskommelse som slöts mellan Storbritanniens och Irlands regeringar. Detta efter årtionden av våldsamheter mellan Londontrogna unionister och republikaner som vill vara del av Irland.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!