Foto: Gorm Kallestad/Johan Nilsson/TT
Foto: Gorm Kallestad/Johan Nilsson/TT

Covid-19 sprids via luftburen "droppsmitta" – så här funkar det

Vid pandemins start trodde forskarna att det räckte med att nudda "fel" dörrhandtag för att bli smittad med covid-19. Idag vet man med säkerhet att den mesta smittspridningen ger via luften.


Exakt hur, när och i vilken omfattning coronaviruset sprids är forskare inte helt säkra på ännu. Men man har betydligt bättre koll nu, än vid pandemins början för drygt ett år sedan.

Då återfanns smittobärande spår av covid-19 lite överallt – på mynt, dörrhandtag och sjukhussängar för att ta några exempel. 

Viruset kan leva i nästan en vecka på ytor

Några månader senare, i april, publicerades en studie som stärkte teorierna ytterligare. 

Den påvisade att viruset kunde överleva på människohud i fyra dagar – och upp till sju dagar på plast, ansiktsskydd och sedlar. 

Råkade du nudda "fel" sak så kunde du bli smittad, helt enkelt. Det här lade grunden till en desinfektionshysteri, där hela gator och torg rengjordes med kostsamma, alkoholbaserade medel. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Så funkar droppsmitta

Men det var då – idag har forskarna en annan övertygelse om hur coronaviruset sprids. 

Flertalet studier har konstaterat att den övervägande majoriteten av smittspridningen sker genom luften – i små droppar som bildas när vi andas, sjunger eller skrattar. Den kan också föras vidare i liknande droppar från nysningar eller hostningar.

Av säkerhetsskäl bör man därför hålla en meters avstånd, för att minska sin egen- och andras smittorisker.

"Virusets döda kropp"

Risken för kontaktsmitta däremot, den är relativt liten. Likaså är risken att smittas av de viruspartiklar som blivit kvar på ytor av olika slag.

– De här resterna går att jämföra med virusets (döda) kropp. De är inte infektiösa, säger Emanuel Goldman, mikrobiolog vid Rutgers New Jersey Medical School i USA, till tidskriften.

Läs mer: 

Här är länderna du får besöka – när du är vaccinerad

Varningen: Så kan kylan göra att smittspridningen ökar

Här stoppas coronavaccineringen – av vaccinmotståndare

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!