Öronvaxet styrs av genen som kopplas till stinkande kroppslukt.
Öronvaxet styrs av genen som kopplas till stinkande kroppslukt. - Foto: Stella Pictures

Så vet du om du luktar illa – vanlig gen avslöjar dig

Har du lagt märke till färgen på ditt öronvax? Genen som ligger bakom kroppsodör styr även hur öronvaxet ser ut.


Genen ABCC11 är vanligt förekommande hos en del människor, men inte alla. Den styr hur mycket kroppslukt doftkörtlarna släpper ut och i sin tur hur mycket man luktar. En del saknar denna gen och doftar i sin tur mycket mindre än jämförelsevis de som har genen.

ABCC11 gör att doftkörtlarna som brukar stå bakom kroppsodör blir mer aktiva. Hos de som saknar genen släpper doftkörtlarna ut väldigt lite doft, och som en följd av detta luktar dessa individer mycket mindre illa än de med genen.

Johan Lundström är professor i psykologi på Karolinska Institutet och har forskat på dofter i 20 år. Han berättar för Nyheter24 att det finns ett samband där de som har genen ABCC11 även har öronvax som skiljer sig från de som saknar genen.

– Genen samvarierar med färgen på ens öronvax. Har man väldigt gult öronvax luktar man, medan om man har torrt eller vitt öronvax luktar man oftast inte, säger luktforskaren Johan Lundström till Nyheter24.

4 orsaker till varför du stinker: Då fungerar inte deodorant

Han berättar även att genen som står bakom illaluktande kroppsodör är mer vanlig i vissa delar av världen. En studie utförd av japanska forskare visar att en majoritet i Europa och Afrika har genen som producerar starkare kroppsodör, medan det är tvärtom i länder som Kina och Korea. I Korea saknar nästan 100 procent av befolkningen genen som producerar vått eller klibbigt öronvax och illaluktande kroppslukt.

Studien visar att över 80 procent av den européeiska befolkningen ABCC11-genen. Är du en av dem?

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!