En ny studie ska studera fallskador bland äldre för att öka kunskapen runt hur det förebyggs.
En ny studie ska studera fallskador bland äldre för att öka kunskapen runt hur det förebyggs. - Foto: Janerik Henriksson/TT & Jessica Gow/TT

Pensionär? Det måste du känna till för att undvika fallskador

Närmar du dig pensionsåldern eller har kanske rent av redan nått den? Då finns det några detaljer som är bra att känna till för att undvika fallskador.


En del som åldras kan med åren uppleva krämpor och att kroppen inte riktigt hänger med som den en gång gjorde. Risken för att råka ut för en fallolycka riskerar att öka med åren. 

Av alla över 65 år råkar omkring var tredje person ut för en fallolycka. För att försöka förebygga just antalet fallolyckor bland äldre ska därför en forskningsstudie genomföras med hjälp av pensionärsföreningar i Sörmland. Studien ska testa och utvärdera både erfarenheter och effekter av att leda träningsgrupper i ett förebyggande syfte när det kommer till fallskador, skriver sajten Äldre i centrum.

Misstagen du ska undvika inför pensionen 2024: "Uppenbar risk"

De äldre personerna i studien kommer att leda varandra för att hitta preventiva vägar gällande just fallolyckor som kan medföra både små och stora skador.

– Jag anser att det är viktigt att de själva kan, och får möjlighet att äga kunskap om fallprevention samt har en modell att utgå ifrån. Genom att involvera och samverka med pensionärsföreningarna ser jag positiva fördelar som jag tänker kompletterar andra samhällsaktiviteter som erbjuds av andra aktörer i dagsläget, säger Marina Arkkukangas från Forskning och utveckling (FoU) i Sörmland till sajten.

Pensionär? Här är deltidsjobben som ger dig extra pengar

Pensionär? 8 tips för att undvika fallskador 

  1. Träna styrka och balans.
  2. Träna regelbundet på att gå ner och upp från golv.
  3. Ät mat med kalcium, kalcium protein och vitaminer.
  4. Se över bostaden för att upptäcka eventuella risker.
  5. Se över de läkemedel som eventuellt kan förknippas med ökad fallrisk.
  6. Använd broddar på vintern.
  7. Kontrollera synen regelbundet.
  8. Om det är extremhalka bör du gå som en pingvin, vaggandes fram.

Detaljerna du måste känna till – så maxar du pensionen 2024

Forskningsgruppen hoppas att studien ska öka kunskapen om fallprevention genom utbildning så antalet fall och fallskador minskar.

– Genom att utbilda personer från pensionärsföreningarna ser vi som ett starkt bidrag för det tidiga förebyggande arbete som behöver ske. Vi vet också att personal inom region och kommuner inte kommer räcka till i framtiden, och att det tidigt förebyggande arbetet redan idag är eftersatt. Satsningen syftar därför till att så många som möjligt, så tidigt som möjligt, ska få ta del av kunskapsbaserade insatser för att minska olika fall och fall-relaterade skador, förklarar hon.

Studien startade 2023 och pågår under hela 2024.

Så fungerar efterlevandepension – och då kan du ha rätt till ekonomiskt stöd

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!