Du kan använda rosmarin för snabbare hårväxt.
Du kan använda rosmarin för snabbare hårväxt. - Foto: Pexels

Få enkelt håret att växa snabbare – med denna oväntade ört

Är ditt hår inte är lika fylligt eller långt som det en gång var? Omvandla den här råvaran till en av dina bästa hårvårdsprodukter.


Om du har märkt att ditt hår inte är lika fylligt och långt som det en gång var är du inte ensam, men det finns en lösning! Även om det finns gott om bra hårvårdsprodukter på marknaden som kan hjälpa dig att få tjockare och friskare lockar, kommer vissa med en hög prislapp och risk för irritation. Men det finns ett mer naturligt och prisvärt alternativ som kan göra jobbet minst lika bra – rosmarin. I denna artikel får du reda på hur du kan omvandla rosmarinen du växer i trädgården eller köper i matbutiken till din bästa hårvårdsprodukt.

Rosmarin kan användas på håret i två olika former – olja och sprej. Nedan finner du en steg-för-steg guide för båda alternativen:

Rosmarinsprej för håret

  1. Häll några deciliter vatten i en kastrull och koka upp.
  2. Sänk temperaturen något när vattnet har börjat koka. Lägg i ungefär 5 stjälkar rosmarin i vattnet och rör om (mynta och färsk ingefära kan också läggas till).
  3. När vattnet börjar få färg är det dags att stänga av värmen och låta vattnet kallna.
  4. Häll i blandningen i en sprejflaska.
  5. Spreja i hårbotten varje dag och låt sitta (skölj inte ur håret). 
  6. Förvara flaskan i kylen i upp till 2 veckor.

Rosmarinolja för håret

  1. Införskaffa dina oljor: Ren rosmarin olja bör du inte försöka göra hemma eftersom det i sin rena form kan irritera huden och enkelt bli fel. Vi rekommenderar därför att du köper rosmarinolja färdigt i butik. Utöver rosmarinoljan behöver du en mildare olja att späda ut den med. Just eftersom rosmarinolja är starkt bör den spädas ut med en annan olja. Denna kan förslagsvis vara jojobaolja, mandelolja eller olivolja, som alla är mjukgörande och skonar huden.
  2. Blanda oljorna: När du väl har din rosmarinolja och oljan du ska späda ut den i är det dags att blanda. Häll i 3-4 droppar av rosmarinolja för varje matsked av den mildare oljan och blanda ordentligt. Det kan verka som en väldigt liten mängd men rosmarinolja är väldigt koncentrerat och du kan alltid öka mängden allteftersom du märker vad som fungerar för din hårbotten.
  3. Applicera: Häll en mängd olja i händerna för att värma upp den. Massera sedan in oljan ordentligt och jämnt i hårbotten. Glöm inte att applicera runt hårfästet också! Du kan även applicera extra på fläckar där håret är tunnare. När hårbotten har fått ordentligt med olja kan du applicera några droppar i längderna. Om du har långt hår är det bra att fläta det medan du väntar på att oljan ska absorberas för att minska risken att den överförs till andra ytor, t.ex. sängkläder eller ansiktet. 
  4. Vänta: Låt oljan sitta i håret i minst 2-4 timmar, men det går alldeles utmärkt att behålla oljan i håret ännu längre, förslagsvis under natten när du sover. 
  5. Tvätta håret: När oljan har absorberats bör du tvätta håret ordentligt med schampo och balsam.
  6. Förvara: Optimalt är att förvara oljan i en glasbehållare som kan förseglas. Denna kan du förvara i flera månader och använda om och om igen. För bästa resultat bör du massera håret med oljan ca 2-3 gånger i veckan. 
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!