Torsdag 20 Jan
Stockholm

Året som gick: Här är vinnarna och förlorarna 2018

Ebba Busch Thor, Annie Lööf och Jimmie Åkesson. Kollage.
Här är politikåret 2018. Foto: Jessica Gow/SVT/Stina Stjernkvist

Det börjar bli dags att knyta ihop säcken för 2018. Och vilket jädra år det varit? Nyheter24:s Karl Anders Lindahl sammanfattar ett galet politik-år.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Årets stjärnskott: Ebba Busch Thor

I början av 2018 var det ingen som trodde på Ebba Busch Thor. Kristdemokraterna hade inte varit över fyraprocentsspärren på evigheter och partiet blev så desperata att de använde Bert Karlsson som vallokomotiv. 

Sen kom valrörelsen, och allt vände. På bara några veckor lyckades EBT få partiet att återuppstå, och man blev större än både Liberalerna och Miljöpartiet. Wow liksom. 

Ebba Busch Thor jublar på KD:s valvaka. (Jessica Gow/TT)

Årets stolpe ut: KD-politiker hävdade att landslaget ville ha "våldsamt samlag" med rasismen

Men ja, allt var inte perfekt för Kristdemokraterna i år. När typ hela Sverige backade landslaget och Jimmy Durmaz under fotbolls-VM i Ryssland passade kristdemokraten Lennart Sacrédeus på att rikta skarp kritik mot landslaget. Anledningen? Att de hade sagt "fuck rasism" på en pressträff.

"Nej, i Sverige blev det 'Fuck rasism', vilket faktiskt betyder något i stil med 'ha ett våldsamt samlag med rasismen", skrev Sacredeus i en debattartikel i Dalarnas Tidningar

Årets "okej vad hände egentligen?": Sverigedemokraterna

2018 skulle bli året då Sverigedemokraterna tog nästa steg. Partiet hade helt ställt in sig på att bli näst störst, kaxiga banderoller hade köpts in och Åkesson hade pratat om valresultat på runt 30 procent. Men till allas förvåning uteblev supersuccén. SD fick "bara" 17,6 procent

Jimmie Åkesson (Stina Stjernkvist/TT)

Årets förnekelse: Sverigedemokraterna

Och ja, trots att Jimmie Åkesson utropat SD till valets stora vinnare under valkvällen 9 september gick inte besvikelsen att ta miste på. Sverigedemokraterna drev till och med en grupp där man skulle anmäla valfusk, och mängder av konspirationsteorier spreds. SD-sympatisörer spred till och med en gammal opinionsundersökning från 2017 och hävdade att detta var det riktiga valresultatet

Något storskaligt valfusk verkade det dock inte vara tal om

Årets ”MEN HUR UTTRYCKER DU DIG?!”: Annie Lööf

När läget var som mest spänt i Sverige, under sista partiledardebatten innan valet, då fick Centerpartiets Annie Lööf nog. När Jimmie Åkesson började förklara vilka invandrare som var svenskar eller inte drämde (nåja, nästan i alla fall) Annie Lööf näven i bordet och uttalade de numer historiska orden "Men, hur uttrycker du dig?!", på riktigt arg småländska. 

Annie Lööf rasar på Jimmie Åkesson. (SVT)

Årets nej: Annie Lööf

Resten av året gick i nejets tecken för Annie Lööf. Inte nog med att Lööf var med och röstade bort statsminister Stefan Löfven efter valet. Hon och Centerpartiet har också röstat nej till både Ulf Kristersson och Stefan Löfven i statsministeromröstningar.

Årets envisaste: Ulf Kristersson

Ulf "Ända in i kaklet" Kristersson och Moderaterna gjorde ett ganska dåligt val, och Alliansen lyckades inte få det stöd som behövdes för att bilda regering. Man blev till och med mindre än de rödgröna. 

Men skam den som ger sig tänkte Kristersson, och dundrade vidare mot det där kaklet. Hur det gick återstår att se. 

Ulf Kristersson ger inte upp. (Anders Wiklund/TT)

Årets "nej nu skiter jag faktiskt i det här": Jimmie Åkesson

Alla har vi väl haft en riktigt dålig dag någon gång? För Jimmie Åkesson gick det för långt när han blev kallad tjock inför en intervju i P3:s Morgonpasset precis innan valet. 

– Det är ungefär vad jag förväntar mig av den här skitkanalen jag är med i just nu. Det blir jättedålig stämning nu, men det är inte mitt fel. Jag ställer upp här för att jag vet att jag måste, men jag hade helst sluppit, sa Jimmie Åkesson i P3-intervjun

Årets praktfiasko: Alla småpartier

Alternativ för Sverige. Feministiskt initiativ. Medborgerlig samling. Ja, till och med Kristna Värdepartiet kände att 2018 var året det skulle hända. Alla verkade bombsäkra på att komma in i riksdagen. Men redan på valnatten var totalfiaskot ett faktum.

 Fi fick knappt en halv procentenhet i valet, resten av de övriga partierna fick dela på ytterligare en halv procentenhet. Extra trist var nog detta för Alternativ för Sverige som beställt tio miljoner valsedlar

Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand (Henrik Montgomery/TT)

Årets pizza: Ulf Kristerssons frus bananhawaii

Ett av Nyheter24:s riktiga scoop under våren 2018 var den stora pizzaundersökningen, där samtliga partiledare fick uppge sin favoritpizza. Svårast att få svar ifrån var Moderaternas Ulf Kristersson, som till slut bekände att han inte riktigt hade en favoritpizza. '

Sen kom chocken. Han brukar nalla av sin fru Birgrittas pizza – på den hittar man ananas, curry och banan. En mindre skandal med andra ord. 

Årets "eeeh... va?": Bert Karlsson

Kristdemokraternas valarbetare, skivbolagskungen och entreprenören Bert Karlsson har inte för vana att uttrycka sig milt. Men i en intervju med Nyheter24 ansåg många att han gått över gränsen, när han jämförde behandlingen av Sverigedemokraterna med förintelsen. 

– Den förföljelse som Hitler gjorde på oliktänkande på sin tid, det är samma idag. Då var det judarna, idag är det SD, sa Bert Karlsson till Nyheter24 i november

Många blev förbannade, bland annat kallade Liberalernas Jan Björklund uttalandet för "ett av de mest omdömeslösa yttranden som gjorts".

Hade du ett bra 2018?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela