Zeekr X och 001, Geely
Kinesiska Geely äger märken som Zeekr och Volvo, och går som tåget i Ryssland - Foto: Geely

Volvo Cars systerbolag tredubblar försäljningen i Ryssland

Bilmärken från Kina står numera för en stor del av bilmarknaden i Ryssland, och ett av de som växer mest är Volvo-släktingen Geely Auto.


När Ryssland invaderade Ukraina valde många globala biltillverkare att lämna den ryska marknaden.

Deras plats har tagits av ett stort antal kinesiska bilmärken som nu växer så det knakar.

Enligt en rapport från ryska Association of European Business (AEB) ökade nyregistreringarna i Ryssland med 36 procent under 2023 jämfört med 2022.

EU ska granska kinesiska elbilar - vill införa tariffer

Geely ökar trefaldigt

Vissa av de märken med västerländska rötter som har dragit sig ur Ryssland ägs av kinesiska företag som fortsatt säljer bilar på den ryska marknaden.

Geely Auto, som precis som Volvo Cars kontrolleras av Geely Holding, ökade sin försäljning i Ryssland med hela 244 procent under 2023 jämfört med 2023. Detta är alltså en mer än trefaldig ökning, och totalt levererade koncernen 84 000 bilar i landet under 2023.

Landets största bilmärke, ryska Lada, ökade som referens med 87 procent och levererade 352 572 bilar under samma period.

En annan kinesisk bilkoncern som säljer bilar i både Europa och Ryssland är Great Wall Motors, som i Sverige säljer bilmärket Ora och snart även ska lansera märket Way.

Rondelletikett: vem är du i cirkulationsplatsen?

Svartlistat av Ukraina

På grund av att Geely Auto, som är börsnoterat i Hongkong, säljer bilar i Ryssland har Geely Holding svartlistats av Ukraina.

Flera bilmärken som ägs av Geely Holding, exempelvis Volvo, Polestar och Lotus, har sin legala hemvist i Sverige och Storbritannien. Geely har även nyligen lanserat sitt eget märke Zeekr i Europa.

Stefan Lundin, pr-chef på Geely Sweden Holdings AB, förtydligar också till Vi Bilägare att företagen i Geely-koncernen med europeisk hemvist följer reglerna för europeiska företag och inte har verksamhet i Ryssland.

– Geely Auto med hemvist i Hongkong följer kinesiska regler, där Kina inte har några sanktioner gentemot Ryssland och det säljs följaktligen produkter från Kina till ryska återförsäljare, säger Stefan Lundin.

Nästa Dodge Charger är en elbil – här är första bilderna

Tesla-strejkens offer – nu förlorar svenskar jobbet

Bil