Säkerhetsbälte
Att bära säkerhetsbälte på bussen är inte en självklarhet för alla - Foto: Gorm Kallestad/TT

64 procent av stockholmare ignorerar bälteslagen

När man åker bil är de flesta svenskar i dag duktiga på att ha på sig bältet i bilen, men på bussen slarvas det desto mer.


Sedan 1999 är det lag på att sätta fast säkerhetsbältet på bussen, men enligt en rapport från Svensk Kollektivtrafik fortfarande många som inte gör detta.

I vissa län är det långt över hälften som struntar i bältet.

Undersökningen gjordes mellan 2019 och 2022, och totalt fick man svar från 5 600 resenärer som reser med region- eller expressbussar.

Bilen som släpper ut sex gånger mer än flyget

Stockholmare är värst

Sämst på att bära bälte på bussen är man i Stockholms län, där bara 36 procent svarar att de använder bältet på bussen.

Även i Halland och Skåne är man dåliga på att använda bältet i bussen, med 37 respektive 38 procents bältesanvändande.

De mest nitiska bältesbärarna finns i stället i landets norra delar. I Västerbottens län uppger 74 procent att de bär bälte i bussen, följt av Norrbotten med 73 procent och Dalarna med 71 procent.

Rikssnittet för bältesanvändande på bussen är 50,9 procent.

Den generella trenden är att man i storstadsregionerna är sämre på att bära bälte, medan det är vanligare att bära bälte på platser med långa busslinjer.

Elbussar i Gästrikland tål inte kylan – avgångar ställs in

Mängder av dåliga ursäkter

De åldersgrupper som är sämst på att bära bälte på bussen är 15- till 19-åringar, och 20- till 24-åringar, där under 40 procent anger att de bär bälte på bussen.

En vanlig anledning till att inte bära säkerhetsbältet i denna åldersgrupp är att man tycker att det är pinsamt.

Den i särklass vanligaste anledningen som anges för att inte bära bälte på bussen är att man inte såg att de fanns installerade.

Halva priset på trängselskatt – för elbilar

Vad säger lagen?

I studien angav också var tionde person att de inte visste att det var lag på att bära bälte i bussen. Hur det egentligen ligger till står att läsa hos Transportstyrelsen.

Alla passagerare ska sitta på en plats med säkerhetsbälte om en sådan finns tillgänglig, och ska då bära bältet. Dessa regler gäller för alla passagerare med en ålder på över 3 år.

Finns det ingen ledig plats är det tillåtet att stå upp i bussar som är godkända för detta, och lokalbussar tätbebyggelse är det tillåtet att välja en plats utan bälte även om en sådan finns tillgänglig.

Denna Volvo har gått nästan 1,2 miljoner kilometer

Bil