BMW X3
BMW är i blåsväder för misstänkt dieselfusk - Foto: BMW

BMW utreds för nytt dieselfusk i Tyskland

Tyska myndigheter har dragit igång en utredning mot BMW, då bilmärket misstänks ha fuskat med utsläppen på en populär diesel-suv.


Det är den tyska transportmyndigheten KBA som nu ska utreda BMW enligt Reuters.

Utredningen är baserad på misstankar om att man fuskat med utsläppen på versioner av suven X3 bestyckade med en dieselmotor på 2,0 liter.

Situationen påminner om Dieselgate-skandalen som skakade om världen för Volkswagen för snart 10 år sedan.

De åkte på roadtrip med sin Scania – från Kina till Sverige

Gömd funktion sänker utsläppen

KBA har sagt till den tyska tidningen Bild att BMW kan ha utrustat bilarna med teknologi tänkt att lura utsläppstesterna. Hur många bilar som kan omfattas av det påstådda fusket är i dagsläget inte känt.

Enligt Bild ska interna BMW-dokument antyda att de aktuella versionerna av BMW X3 kan släppa ut mindre kväveoxider om man exempelvis stänger ner luftkonditioneringen.

Under utsläppstester i labb stängs ofta just luftkonditioneringen av, och att detta på de aktuella bilarna sänker utsläppen ses som en typ av fusk.

27 bilmärken säljer nu enbart elbilar i Norge

BMW har hittills kommit undan

– BMW var uppenbarligen väldigt smarta med sitt utsläppstrick, vilket är varför det tog så lång tid att hitta något, säger en källa till Bild.

Enligt Bild har BMW hittills kommit undan större böter för dieselfusk, och har endast fått betala en böter på 8,5 miljoner euro för att ett antal bilar fick felaktig programvara.

Volkswagen fick som referens betala flera miljarder euro för sin dieselskandal.

Här är tre obskyra elbilar du inte visste fanns

EU kan sätta stopp för miljözonen i Stockholm

Bil