Rolls-Royce kombi
Världens enda Rolls-Royce Silver Spectre är till salu - Foto: RM Sotheby's

Lasta med lyx: Unik kombi från Rolls-Royce till salu

Att få sin Rolls-Royce ombyggd av en karosserimakare var relativt vanligt förr i tiden. Nu säljs en kombi som för traditionen vidare.


Det handlar om en Rolls-Royce Silver Spectre byggd av Niels van Roij Design år 2020. Tekniskt sett är bilen vad som brukar kallas en “shooting brake”, vilket enkelt kan beskrivas som en tvådörrarscoupé med kombi-bakdel.

Bilen är baserad på en Rolls-Royce Wraith från 2015 - Foto: RM Sotheby's

I grunden är Silver Spectre byggd på en Rolls-Royce Wraith coupé från 2015. Från början var tanken att bygga sju exemplar av modellen, men i slutändan färdigställdes bara en bil.

Nu auktioneras den ut av RM Sotheby’s.

Han uppfann växellåda med Lego – Byggs nu av Renault

En Rolls-Royce Wraith med kombi-bakdel

Själva arbetet med att förvandla en vanlig Rolls-Royce Wraith till en Silver Spectre utfördes av Carat Duchatelet i Belgien, som lade ner cirka 18 månader och över 2 500 arbetstimmar på projektet. Prislappen för arbetet ska ha landat norr om tre miljoner kronor.

Under konverteringen försågs bilen med ett svepande tak helt i kolfiber, och en stor dekor i mattsilver runt sidorutorna.

Det läderklädda bagageutrymmet har ett fack under golvet - Foto: RM Sotheby's

Interiören är för det mesta intakt från standardbilen. Bilen utrustades dock med ett “infinity starlight”-innertak, som innefattar knappt 2 000 infällda lysdioder.

Den andra stora skillnaden är självklart det nya bagageutrymmet, som är försett med läderklädda väggar och har ett gömt fack under golvet.

Hybrider utklassar elbilar: Är betydligt billigare att äga

Väntas gå för miljoner

Under huven på Rolls-Royce Silver Spectre finner vi i grunden samma 6,6-liters V12-motor med dubbelturbo som i en vanlig Wraith.

I framsätet är interiören intakt från standardbilen - Foto: RM Sotheby's

I detta fall har motorn dock skrämts upp till en effekt på 700 hästkrafter, vilket bör betyda att bilen är snabbare än i standardutförande. En vanlig Rolls-Royce Wraith avverkar 0 till 100-sprinten på 4,4 sekunder och kan nå en toppfart på 250 km/h.

Världens enda Rolls-Royce Silver Spectre har i dagsläget avverkat drygt 1 100 mil, och kommer att auktioneras ut på RM Sotheby’s auktion i Dubai den 9 mars.

Bilen väntas gå för mellan 275 och 325 tusen dollar.

Veckans testbil: Vem ska köpa nya Mercedes CLE?

Fartfylld förmån: Hämtas av nya värsting-Porschen vid planet

Bil