Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Joakim Lundell avslöjar sanningen bakom sina spökvideos: "Det är inte många som vet det här"

Är det på riktigt? Hur går det till? Joakim Lundell har tillsammans med sitt crew och med frun Jonna Lundell slagit rekord efter rekord med sina spökjaktvideos på Youtube. Men många frågor har uppstått i samband med de haglande succéerna.

jockiboi

– Det hela började med att jag och Jonna besökte "Barnmördarkorset" med TV3. Videon blev enligt oss inte ens så bra men vi förstod redan där att det kunde bli någonting, svarar Joakim Lundell på frågan om hur det kommer sig att han börjat med spökvideos.

Joakim och Jonna Lundell slår rekord efter rekord med sina spökvideos där de tillsammans med sina vänner besöker hemsökta herrgårdar. Klippen får hundratusentals views på bara ett par timmar och nu berättar Joakim för Nyheter24 om hur det hela började.


– Vi tog med vårt gäng och började besöka hemsökta hus tillsammans. I början kunde det ibland vara en flamsig stämning vilket vi väldigt snabbt fick ändra på då det gav dålig effekt och en oseriös stämning. Men vi lärde oss. Ju seriösare vi blev, desto bättre blev klippen, och ju fler ville titta, fortsätter han.

– Det börjar oftast med att vi får veta lite historia kring husen och byarna, och sedan början själva "jakten". Vi tar med instrument som mäter aktiviteten i rummen och husen.

Men är man inte lite skeptisk ändå? Att det känns som lite "hokus pokus"?

– Jag var sjukt skeptisk i början, och Jonna är likadan. Men som för alla andra som sätter sig in i andlighet, energier och spöken så får man uppleva saker som vi inte har en förklaring på. Då börjar man tillslut att tro på det.


Men varför tror du att folk generellt är så skeptiska till spöken och andar? Det finns ju ändå hur många TV-program som helst som handlar om det nu?

– Det här är ju någonting som inte riktigt går att bevisa och som bygger på teorier. Vi ser ju att responsen är fenomenal på våra spökvideos, vilket är superkul. Men när människor är skeptiska eller negativa mot någonting kan det ofta bero på okunskap kring ämnet. Ju mer du lär dig och förstår – desto roligare är det ju.

Men är det aldrig någonting SJUKT obehagligt som hänt dig i samband med en spökjakt? Som fått dig att typ "Nej nu skiter jag i det här"?

– Haha jo, en kväll när vi besökte en herrgård så satt jag med en kille i vårt crew och pratade nere i källaren. Plötsligt hör vi ljudet av att någon sparkar till en boll, och mycket riktigt så flyger en gummiboll mot oss, och då var vi ensamma där nere. Jag tvingades gå ut och hämta luft och visste inte riktigt hur jag skulle smälta det. Det var ju ingen där...


Men alltså... driver du nu?

– Haha nej, det var sjukt läskigt. Det är inte alla som vet det här, men en annan gång hade jag precis bråkat med mina bröder så när vi gick omkring inne i Hensbacka herrgård så började tekniken låta, och det kom ut massor av ljud och ord som berodde på min negativa energi. Så det slutade med att jag fick sitta i ett mörkt rum och be om ursäkt till andarna.

– Från att inte tro på spöken till att sitta ensam i ett mörkt rum och be om ursäkt rakt ut i luften. Ja du hör ju hur det låter haha. Men det fungerade, säger Joakim.


"Han fick en psykos och tvingades avbryta"

Joakim berättar att det händer att många hoppar av inspelningarna och tvingas avbryta. En av dem är Youtubevännen Vlad.


– Under en inspelning fick Vald en psykos och satt bara och gungade fram och tillbaka. Han tvingades avbryta inspelningen. Det hela gick bra men var lite obehagligt.

– Han var även en av dem som inte trodde ett dugg på andar och spöken från början.


Du och ditt gäng har slagit storslagna rekord med era spökvideos. Ni får hundra tusentals views på bara ett par timmar? Vad är det folk gillar?

– Vi är jävligt petiga med allt. Hur det filmas, klipps, att det är äkta och inte stageat. Att det är uppbyggt bra rent dramaturgiskt så tittaren får sig en riktig upplevelse. Vi är noggranna och vill att våra fans ska bli nöjda med materialet.

Själv då, varför har du själv blivit bra på det här?

– Hur menar du nu? Det är ju hela gänget som utför ett arbete. Alla fyller sin funktion. Utan mitt gäng hade det blivit pannkaka. Vi har en skön stämning men jobbar hårt och alla är superduktiga.

Jag tänkte ändå, att du kanske har någonting du själv är stolt över som du blivit bättre på? Kollar man dina videos märks det ju.

– Jag har haft ett dåligt självförtroende som gjort att jag inte trott på mig själv. Tror det kan ha en del med min uppväxt att göra. Men när man sedan inser att man är bra på någonting blir det ju som en slags självboost. Då testar man och inser "shit, det fungerade ju", så testar man igen, och igen.


Ni lyssnar någonting oerhört mycket på era fans. Har ni fått några konstiga förfrågningar kring spökvideos?

– Folk har bett oss att resa till Auschwitz för att söka kontakt med krigsoffer, vilket gör mig så jävla förbannad. Förintelsen är bland det värsta som hänt och då ska jag åka dit och springa omkring med en jävla spökradio? Nej jag tror inte det.

– Vi har pratat en hel del om det här, att vi vill kunna göra spännande och bra videos som uppmärksammar paranormala fenomen, men där vi ändå visar en väldigt stor respekt till de som gått bort, avslutar Jockiboi.

"Så fungerar tekniken vi har med under spökjakterna"

Tony Martinsson driver tillsammans med sin bror "Laxton Ghost Sweden". De har varit med på ett par av Jockiboi och Jonnas spökjakter. Han har själv varit med och utvecklat ett utav instrumenten man använder sig av vid spökjakt.


Många undrar ju hur dessa instrument som ni har med vid spökjakter fungerar? Kan du berätta lite om dem.

– Paranormal music box, som vi utvecklat själva är som en radar som man adderat en speldosa på. Den känner av så fort det är någon fysisk massa framför, då känner den av det och indikerar direkt genom att ge ifrån sig ljud.


Fysisk massa som i typ energier och andar också?

– Teorin är ju, om det nu finns någonting ska man ju kunna mäta det. Klart vi är skeptiska men vi har varit med om så konstiga saker, kan man mäta det tänkte vi? Så vi utvecklade den här apparaten med hjälp av en svensk tekniker. Men även han var skeptisk.

Har han varit med när ni provat den?

– Ja, det har han. Maskinen lät och han blev mycket förvånad men tyckte även att det var spännande. "Det här är egentligen fysiskt omöjligt", sa han.

– I vårt arbete så förlitar vi oss på teknisk och vetenskaplig utrustning. Men det är även saker man kan känna. Som när man vaknar upp mitt i natten och känner sig iakttagen.

Hur väcktes ditt intresse för andar och spöken?

– Ja du, det är en lång historia. Vi är Norrlänningar och år 1988 omkom våra kusin i en tragisk villabrand. Jag var omkring 8 år gammal. Strax efter det upplevde jag min första paranormala upplevelse. Jag sitter i mitt rum och känner hur det blir alldeles kallt, jag minns att en leksak rörde sig och jag fick inte fram ett ljud och trodde inte mina ögon.

Men herregud...?

– Det är sant. Den leksaken fick jag av min kusin i julklapp. Vi upplevde fenomen hela tiden men pratade aldrig om det, men 2014 tänkte vi att nej nu, energin följer ju med oss så nu är det lika bra att köra. På den vägen är det

Efter en sån gång hade ju en själv varit livrädd över att uppleva någonting liknande? Och att berätta om det?

– Ja kanske haha, men man blir lite härdad. Vi var och besökte Riddersviks herrgård en gång. Personalen sa att de blivit knuffade och så vidare. Väl där sökte vi kontakt och sa "Ni får gärna röra mig om det är någonting här. Efter en stund känner jag att det bränner i nacken, jag bad brorsan hämta kameran och filma. Efteråt en såg man ett rött sträck i nacken.

– Det märkliga med det här var att när vi kom hem och kollade igenom alla filer, så ser jag att jag gått in där med min fru igen, och bett henne stanna där inne och smålog medan jag sa det. Vilket jag inte har ett minne av.

Varför vill man utforska det här området?

– Jag tror att vi människor drivs till mycket av tankarna man har kring livet efter döden. Sen känner man en trygghet när man hållit på ett tag, och trots att det är läskigt är det väldigt spännande och kul.

Vill du se några av Jonna och Jockes spökjakter? Det kan du göra här:
Tror du på spöken?

Mer:

Så mycket pengar tjänar Jockibois assistent: "Bättre att de är nöjda än att de säger upp sig"