Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Guldbaggegalans vinnare

Nöje | 12/01/2009 22:34

"Maria Larssons eviga ögonblick" tog storslam. Men Gustafsson stal showen igen.

"Maria Larssons eviga ögonblick" kammade hem priserna för bästa film, bästa manliga- och kvinnliga huvudroll men "Låt den rätte komma in" plockade även den flera priser, bland annat för bästa regi och manus. Båda tog hem fem priser vardera.

Priset för årets dokumentär tilldelades den innovativa filmen "Maggie vaknar på balkongen".

Galan inleddes med en oerhört rolig sketch av programledaren Johan Glans och hans sidekick Björn Gustafsson. De gjorde en parodi på dramakomedin Patrik 1,5.

Senare i galan gjorde de även en träffsäker tolkning av ABBA. Glans och Gustafsson uppträdde halvnakna inför svenska folket och körde sina egna versioner av ett gäng klassiker. Med tajta danssteg och en stark sång höll de ställningarna och vann publikens hjärta, på ett komiskt vis.

Bästa regi gick alltså till Tomas Alfredson för Låt den rätte komma in.

–Det är lätt att vara begåvad om man har begåvade människor runt omkring sig, sa han.

Priset för bästa manus fick John Ajvide Lindqvist för vampyrfilmen som är byggd på hans bok. Han var dock inte närvarande på galan utan regissören Tomas Alfredson fick motta priset å hans vägnar.

Ajvide Lindqvist debuterade med den hyllade boken "Låt den rätte komma in" 2004. Kampen mellan "Maria Larssons eviga ögonblick" och "Låt den rätte komma in" var intensiv. Medan den sistnämnda haffade åt sig pris för bästa foto kontrade Troell med att vinna galans tyngsta pris. Årets bästa film blev med andra ord "Maria Larssons eviga ögonblick".

–Tack juryn, tack ni bakom och framför kameran. De främsta vinnarna av de här priset är i New York för att ta emot Golden Globe Award. Det vann de inte, men vi vann bästa svenska film. Och det är vi väldigt glada över, sa producenten Thomas Stenderup i sitt tacktal.

Mikael Persbrandt tog emot priset för bästa manliga huvudroll för sin karaktär Sigfrid Larsson i "Maria Larssons eviga ögonblick".

–Jag blir väldigt glad och rörd och stolt, sa han.

Gullspiran, priset som ges till den som gjort enastående insatser inom barnfilmen, delas ut till Georg Riedel, som skrivit musik till filmatiseringar av Astrid Lindgrens berättelser. Kända exempel är "Du käre lilla Snickeboa" och "Idas sommarvisa".

–Om det är någon jag ska tacka är det Astrid Lindgren, sa han i sitt tacktal, och uttryckte även sin oro för det som barn i Gaza upplever.

Hedersbaggen tilldelades Harriet Andersson.

–Tack snälla ni för att ni applåderade så mycket. Snart börjar jag lipa så nu går jag ut, sa hon i sitt tacktal.

Se Johan Glans och Björn Gustafsson som ABBA:

Johan Glans tappade Guldbaggen:

Skrivet av: