Därför var Carl-Philip ensam på festen

Hovexperten Catarina Hurtig svarar på allt om de svenska kungligheterna.


Victoria och Daniels förlovningsfest blev ett partaj som hette duga. En försmak för vad som komma skall 2010 kanske. Kungafamiljen var samlad och likaså en rad celebra gäster. Någon som dock inte var på plats var Carl-Philips flickvän Emma Pernald. Enligt uppgift skall hon ha varit sjuk men nu ryktas det återigen om ett stundande uppbrott.

Nyheter24 fick en intervju med hovexperten och författaren bakom boken "Uppdrag: Prinsessa", Catarina Hurtig för att ta reda på vad som händer bland svenska prinsar och prinsessor. Och framför allt om en av Sveriges eftertraktade hunkar snart kommer att vara singel.

Varför var inte Emma med på förlovningsfesten?

– Är man sjuk så är man sjuk, men det är klart att alla samlas vid en sådan här tillställning. Man skulle kunna jämföra med Danmark. Där visste man långt innan att prins Joachim och Alexandra skulle skilja sig. Men de var tvungna att vänta tills prins Frederik gifte sig med Mary. Det är väl kanske så då i det här fallet. Det blir inte lika dystert om uppbrottet mellan Carl-Philip och Emma kommer efter Victorias bröllop, säger Catarina Hurtig till Nyheter24.

Varför uttalar de sig inte och sätter punkt för alla rykten?

– Ja, det kan man kritisera. I utländska hov har man presstalesmän. Som när prins Harry och hans flickvän gjorde slut. Då var det en presstalesman som gick ut med nyheten. Så svenska hovets policy är väldigt märklig. Man vill ju ha besked om de är tillsammans eller ej.

Som hovexpert, kan du ge oss något besked kring Carl-Philip och Emma?

– Det har varit fram och tillbaka. Mycket motstridiga uppgifter. Jag vet faktiskt inte. Det blir väldigt spekulativt.

Så en kunglig förlovning, hur stort är det?

– Det är jättestort. Det pratas ju en massa om det här runtom i Europa. Vi har ju fått en svenneprins för första gången. Det är en riktig askungensaga.

Så vad tror du att bröllopet kommer att kosta?

– Jag fick veta att Frederiks och Marys bröllop gick på 150 miljoner danska kronor, sedan dess har de lagt locket på men jag gissar att Daniel och Victorias kommer att gå på ungefär samma. Men det smusslas ganska mycket med det. Och det är ju extra svårt när det är svåra tider och vanligt folk måste dra i svångremmen.

Så vem ska stå för notan, kungen, folket eller båda?

– Kung Harald i Norge stod ju för en del av notan när det vankades bröllop. Man måste minnas att det här drar in mycket också. Det kommer bli en hel kommers kring bröllopet. Broscher, serviser och massor med krims krams (skratt). Och så är det såklart gigantisk PR för landet. Men jo, kungen borde betala en del av kalaset det vill jag uppmana honom till och det skulle ju se bra ut om han tog lite ur egen ficka.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sanningen om Victoria Silvstedt och Maurice Debbah – det gör han egentligen

Tittarnas anklagelse mot juryn i Sveriges mästerkock 2024: "Blev påhoppad"

1 timme sedan
Sveriges mästerkock 2024 är i full gång och i det senaste avsnittet fick Hugo, 25, lämna tävlingen – något som fått tittarna att reagera.

Fares spel fortsätter att sälja i miljoner

1 timme sedan
Josef Fares "It takes two" fortsätter att sälja i mångmiljontal. Nu har spelet, utvecklat av svenska Hazelight, passerat 16 miljoner sålda exemplar, meddelar bolaget på X i samband med att spelet fyller tre år.

Kritik mot utredning om kulturell samverkan

1 timme sedan
Hård kritik riktas mot utredningen av kultursamverkansmodellen – och Kulturrådet avstyrker samtliga förslag.

Rikard Wolffs artistliv blir konsertmonolog

2 timmar sedan
En ny föreställning hyllar Rikard Wolffs kulturgärning. "La vie en Wolff" får premiär på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm 8 maj, i regi av Olof Hanson. Den tar avstamp i Wolffs egen prosa och hans musikaliska verk.

Marcus & Martinus spelar på Liseberg

3 timmar sedan
Popduon Marcus & Martinus gör i sommar en spelning på Liseberg, den 30 maj. Det blir deras första uppträdande där sedan 2016.