Nils Bergman och Motiv
Nu riktas det hård kritik mot Nils Bergman och podden Motiv. - Foto: Acast.

Lyssnarna rasar på podden Motiv och Nils Bergman: "Enormt osmakligt"

Nils Bergman, känd från Rättegångspodden, möts nu av hård kritik. Hans nya podd Motiv kallas bland annat för "vidrig" och "enormt osmaklig". Detta då de försöker rentvå en av Sveriges farligaste dubbelmördare.


Nils Bergman är kanske mest känd för att vara mannen som ligger bakom podden Rättegångspodden. Sedan 2017 har podden lockat hundratusentals lyssnare som är intresserade av true crime i allmänhet och svenska uppmärksammade brottsfall i synnerhet. 

Genom åren har Rättegångspodden bland annat gjort avsnitt om Fallet med Tove i Vetlanda, Abbe Blattelito, mordet på Wilma och Cyanidkvinnan.

Nils Bergman har tidigare mött kritik från flera anhöriga till brottsoffer som bland annat berättar att det känts som att de tvingats återuppleva sina trauman när deras anhörigas död har blivit underhållning, något som SVT uppmärksammat.

Nils Bergman. Bildkälla: Acast

Magasinet Filter skriver om en mamma som berättar att Nils Bergman "klippt in ljud från ett gråtande spädbarn för att ytterligare förstärka hennes vittnesmål om när hennes dotter kastades utför ett stup".

Hård kritik mot podden Motiv

Nils Bergman är aktuell med true crime-podden Motiv – och även den möts av hård kritik. Alexander Dominici skriver i Svenska Dagbladet att podden är ett "haveri inom true crime-genren".

Journalisten Adam Svanell – även han på Svenska Dagbladet – har även han totalt sågat podden Motiv. Detta efter att de i sin special "Att skapa ett monster" försöker rentvå Ulf Olsson.

Ulf Olsson dömdes för morden på 10-åriga Helen och 26-åriga Jannica. Han dömdes till sluten rättspykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han dog i januari 2010. Bildkälla: Johan Nilsson/TT Bild

"En av Sveriges största poddar försöker i sin nya serie rentvå dubbelmördaren Ulf Olsson. Det är ett svåröverträffat publicistisk haveri", skriver Svanell i SvD.

Även magasinet Filter sågar Motiv vid fotknölarna. I en granskning skriver journalisten Leon Voss Gustavsson att "Skaparna bakom Motiv har gjort en rad oetiska poddar. Men deras senaste serie är rent osann".

True crime-podden Motiv har mötts av massiv kritik. Bildkälla: Acast

Poddaren och debattören Kajjan Andersson riktar också massiv kritik mot Motiv.

"Det behöver sägas igen: det här är inte harmlös underhållning som man antingen gillar eller inte. Det är material paketerat som dokumentärt innehåll och som journalistisk granskning (it's neither). Förutom att det är ENORMT osmakligt att på inga som helst grunder fabulera osannolika historier kring hur dömda mördare egentligen är ditsatta och att dessutom misstänkliggöra uppenbart oskyldiga människor runt offer och utredning, så är det ett uppluckrande av allt vad god publicistisk sed går ut på", skriver hon på Instagram.

Även flera av Kajjans följare skriver upprört om sina reaktioner efter att ha lyssnat på podden.

"Bland det värsta skit jag hört hittills", skriver en följare.

"Det här är så vidrigt! Har bara hört den första och den är så otroligt förrädisk och manipulativ. Faktiskt uppfyller den alla kriterier för en konspirationsteori. Och att en sådan kan ha blivit ”ett avslöjande” och spridas på en seriös (?) plattform är oerhört allvarligt. Tack för att du fortsätter lyfta detta!", skriver en annan av Kajjans följare.

På sin Instagram lägger Kajjan även ut en konversation hon haft med Motiv där hon ifrågasätter varför kritiska kommentarer har rensats bort

"Min Instagram förfogar jag över och för mig är det idiotiskt att ha kvar massa kommentarer av folk som bönar och ber och vädjar till andra att inte lyssna eftersom att denna serie är "ett haveri" etc", står det bland annat att läsa i svaret.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!