Fyra katter blir påkörda om dagen i Sverige
Fyra katter blir påkörda om dagen i Sverige - Foto: P. Solomon Banda/AP/Fredrik Sandberg/TT

I Sverige förolyckas 1 500 katter om året – så förhindrar du olyckan

Fyra katter mister dagligen livet i Sverige till följd av att de blivit påkörda. Enligt Agria Djurförsäkring finns det flera punkter du som kattägare bör tänka på för att undvika olyckan.


Försäkringsbolaget Agria har publicerat statistik över dödsorsaker för katter. Antalet katter i statistiken bygger på en uppskattning av det totala antalet katter i Sverige utifrån Agrias skadestatistik på de katter som de har försäkrade.

Varje dag blir minst fyra katter påkörda i trafiken och totalt handlar det om närmare 1 500 katter per år enligt Agria.

– Det är sorgligt och onödigt att så många katter blir offer för trafiken. Varje katt är värd att leva och det gäller att hitta balansgången mellan ett fritt liv för utekatten och samtidigt öka tryggheten, säger Patrik Olsson på Agria, i ett pressmeddelande.

Agria uppmanar kattägare till att id-märka missen

De flesta katter som blir påkörda är huskatter som till stora delar av sin tid lever i frihet utomhus. Agria skriver att flera kattägare inte vill begränsa kattens frihet till ett naturligt liv. Utmaningen ligger däremot i att öka tryggheten utan att ens fyrbenta vän tappar livskvalitet.

Agria skriver att olyckor undviks på bästa sätt genom att man som kattägare inte släpper ut katten i närheten av trafikerade vägar. Promenader med sele är således ett bättre alternativ.Men även trafikanter kan hjälpa till att vara vaksamma och varsamma, ser man en katt vid vägkanten gäller det att ta ut avståndet från katten och sänka farten.

De kattägare som har en trädgård kan man till exempel hägna in en del av tomten till katten där den kan röra sig fritt. Ett annat alternativ är att man funderar om det finns en möjlighet att välja ett kattvänligt boende med mindre trafik och lägre hastigheter.Agria betonar även vikten av att man som kattägare ska sitt ansvar och id-märka och registrera sin katt i Jordbruksverkets kattregister.

Här kan du läsa mer om den nya kattlagen om märkning och registrering.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!