En poliskommissarie har lämnat in en JO-anmälan mot den egna myndigheten. OBS. Poliserna på bilden har ingenting med artikeln att göra.
1 av 3
En poliskommissarie har lämnat in en JO-anmälan mot den egna myndigheten. OBS. Poliserna på bilden har ingenting med artikeln att göra. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Det hela har skett i Hallands län.
2 av 3
Det hela har skett i Hallands län. - Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX
Polisen anklagas för att gjort bland annat husrannsakningar utan skälig grund.
3 av 3
Polisen anklagas för att gjort bland annat husrannsakningar utan skälig grund. - Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Därför anmäler en polis egna kollegorna

Husrannsakningar och kroppsvisitationer utan tillräckligt starka misstankar, det är något som en poliskommissarie anser har skett i Hallands län.


Så säger lagen

Regeringsformen (2kap 6§): Var och en är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp även i andra fall än som avses i 4 och 5 §§. 

Var och en är dessutom skyddad mot kroppsvisitation, husrannsakan och liknande intrång samt mot undersökning av brev eller annan förtrolig försändelse och mot hemlig avlyssning eller upptagning av telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande. 

Utöver vad som föreskrivs i första stycket är var och en gentemot det allmänna skyddad mot betydande intrång i den personliga integriteten, om det sker utan samtycke och innebär övervakning eller kartläggning av den enskildes personliga förhållanden. Lag (2010:1408)

HALLAND. En poliskommissarie i Halland har JO-anmält den egna polismyndigheten efter att man, enligt honom, fattat beslut om husrannsakningar och kroppsbesiktningar utan tillräckligt starka misstankar.

Narkotikabrott

Det handlar till en början om ett fall där polisen gått in i en lägenhet där man misstänkte att narkotikabrott försiggick. Vid den polisrannsakan togs bland annat narkotika och mobiltelefoner i beslag. Senare har man, efter att ha gått igenom mobiltelefonerna, gjort bedömningen att ett stort antal personer misstänks för ringa narkotikabrott.

De misstankarna har senare lett vidare till husrannsakan och kroppskontroller, något som den anmälande kommissarien ställer sig frågande till.

"Svårt att acceptera"

I JO-anmälan skriver han att det är anmärkningsvärt att ett stort antal personer ses som misstänkta enbart beroende på att de förekommit i sms-trafik med antingen den huvudmisstänkte eller andra som också dykt upp till följd av detta, något som han skriver är "svårt att acceptera"

JO har nu inlett en utredning och Polismyndigheten i Hallands län har nu fram till den 16 augusti på sig att yttra sig i ärendet.

– Vi har precis mottagit anmälan och har ännu inte påbörjat arbetet med yttrandet så vi varken kan eller bör uttala oss ännu, säger Lars Grimbeck, kommunikationschef vid Polisen i Hallands län till Nyheter24

Nyheter24 har sökt kommissarien som ligger bakom anmälan.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!