Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Han äter bokstavligt talat upp fängelset

- 25/05/2015, 23:31 -
1 av 2

Cook County Jail

2 av 2

Ingvar Karmhed / TT

Skruvar, spikar och häftstift, allt äter han upp.

Lamont Cathey var en lovande ung basketspelare, men sedan han rånade en pizzeria sitter han i fängelse, skriver Metro UK. Pojken är bara 17 år, och brottet utfördes för 16 månader sedan. I Sverige hade han alltså knappast hamnat i fängelse, men så fungerar det inte i USA.

Uppenbarligen mår pojken dåligt av att sitta inne, så dåligt att han helt enkelt har börjat äta upp allt han kommer åt i fängelset, från läderband till metallskruvar. Två gånger har Lamont skadats så allvarligt av sitt beteende att han har hamnat på sjukhus.

Misslyckat rättssystem

Enligt fängelsedirektören Cara Smith äter han bokstavligt talat upp fängelset, och hon skyller det på systemet.

– Det här fallet är enligt mig ett utmärkt exempel på hur misslyckat vårt rättssystem är, säger hon enligt Metro UK.

Lamont har suttit i fängelse så länge eftersom varken han eller familjen har råd att betala lösen för att få komma ut. I USA är det vanligt med liknande fall, där fångar kan sitta inne i åratal för mindre brott eftersom de är för fattiga för att betala ut sig.

Lamonts familj menar att det är fängelset som har förstört honom, och advokaten säger enligt Metro UK att Lamont skulle behöva psykiatrisk vård och inte inspärrning.