Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
1200
reaktioner idag

8 ursäkter som misstänkta våldtäktsmän kommit undan med

Detta är listan på totalt sanslösa ursäkter som gått hem hos hovrätten.

Att man sovit eller inte förstått vad man gjort är några av ursäkterna som funkat.

Enligt Brottsförebyggande rådet anmäldes 6 560 våldtäkter, 1 240 brott om sexuellt tvång och 10 500 brott om sexuellt ofredande år 2016.

Det är ofta svårt att utreda sexualbrott.

Det är ofta svårt att utreda sexualbrott.

När en åtalad överklagar en dom går ärendet till hovrätten som gör en ny bedömning.

I vissa fall sänks straffen i den nya bedömningen.

Igår rapporterade bland annat Nyheter24 om en man som fick ett års lägre straff för en våldtäktsdom där han fört upp sina fingrar i flickvännens underliv mot hennes vilja. Hovrätten ansåg att det istället för en våldtäkt rörde sig om ett sexuellt ofredande, eftersom mannen ville ''kontrollera om hon varit otrogen''.

Detta är inte första gången en domstol sänker straff för personer som åtalats för våldtäkt. Ofta låter orsakerna väldigt, om inte otroligt, sjuka. Men de verkar vara bra nog för rättssystemet.

Här kommer listan på åtta helt usla ursäkter som ansetts varit tillräckliga för att sänka böter och fängelsestraff, och i vissa fall till med för frianden.

1. ’’Trodde att hon sov och förstod inte att hon var rädd’’

Expressen och GP har rapporterat om ett fall där en 16-årig flicka under ett besök hos en manlig bekant frusit till is när han började förgripa sig på sig henne. Hon låtsades sova på grund av rädsla för vad som skulle kunna hända om hon vaknade. Mannen, som var myndig, dömdes till samhällstjänst men friades helt efter ett överklagande till hovrätten.

Trots att mannens ursäkt var att han trodde att hon sov och inte var medveten om hennes rädsla, var hovrättens anledning för friandet just att kvinnan inte sovit och att mannen därmed inte utnyttjat hennes tillstånd..

2. Ingen gruppvåldtäkt – ’’kvinnan våldtogs i turordning’’

Kvinnan som våldtogs av två män, när hon varit alkohol- och drogpåverkad, bedömdes inte ha blivit utsatt för en ''grov våldtäkt'' eftersom hovrätten tyckte att männen inte utnyttjat kvinnan tillsammans. Männen förgrep sig på kvinnan i turordning. En av männen dömdes till fyra och ett halvt års fängelse och till att betala 180 000 kronor i skadestånd till kvinnan i tingsrätten. Hovrätten sänkte fängelsestraffet med ett år och boten till till 150 000 kronor, enligt Aftonbladet.

TTTT

3. ’’Flickan hade inte utsatts för tvång’’

SvD har skrivit om en 43-årig man som förgripit sig sexuellt på en flicka och filmat det med sin mobiltelefon. Han fick sitt straff sänkt i hovrätten med tre månader när han överklagade tingsrättens dom med ursäkten att han inte tvingat flickan att göra någonting. Hon var 14 år gammal.

4. ’’Våldtäkten mot barnet varade inte länge nog’’

När en man i 60-årsåldern vid två tillfällen tagit en åttaårig flicka på brösten och slickat henne mellan benen dömdes han till tre år och sex månaders fängelse. När mannen tog ärendet till hovrätten ändrade de domen till endast en våldtäkt och ett av fallen till sexuellt ofredande då ett av övergreppen bara varade i 20 sekunder, enligt mannen. Mannen fick sin fängelsetid förkortad med ett år, enligt Metro.

5. ''Var längesen han våldtog sin syster''

SvD rapporterade om ett fall där en 30-årig man dömts till sex års fängelse i tingsrätten för att i hovrätten istället dömas till fyra år. Mannen hade förgripit sig på sin syster flera gånger under en treårsperiod. Men då det första övergreppet skett för tolv år sen tyckte hovrätten att hans straff kunde sänkas med två år.

6. ''Att kvinnan höll ihop benen kan ha tolkats som blygsel''

Aftonbladet har skrivit om ett våldtäktsfall där en 18-årig man tillsammans med en kompis tryckt upp en vinflaska i en kvinnas underliv tills hon börjat blöda, medan en tredje kompis filmade det. Alla tre friades eftersom rätten ansåg att det räckte med att männen trodde att kvinnan kan ha hållit ihop benen för att hon var blyg. Detta ärende kom inte ens till hovrätten.

VåldtäktsfallTT

7. ''Han sov när han förgrep sig på åttaåringen''

En 35-årig man som förgrep sig på en åttaåring friades helt med ursäkten att han sov, enligt Dagens Juridik. Trots att det var bevisat att mannen hade fört barnets hand mot sitt kön och fört den fram och tillbaka så gick han fri med hovrättens motivering om att det inte gick att utesluta att han inte sov, trots att han haft ögonen öppna.

8. ’’Den treåriga flickan blev inte tillräckligt kränkt’’

Styvpappan till en treårig flicka hade tagit sexbilder av sig själv och flickan när han var naken, vilket Aftonbladet skrivit om. När det togs upp i hovrätten sänktes hans straff med ett år och boten från 100 000 kronor till 25 000 kronor. Varför?

Jo, flickan anses inte ha blivit tillräckligt kränkt. Hovrätten tycker att hon varit omedveten om vad som hänt eftersom barnet sovit och inte visat några reaktioner på vad hon utsatts för. Att bli kränkt betyder i lagens mening att man förnedras, blir rädd eller orolig, vilket en treåring inte kan bli. Mamman ska ha sagt att hon inte kommer berätta om händelsen för flickan när hon växer upp.


Har du blivit utsatt för sexuellt våld? Kontakta polisen eller vänd dig till:

www.kvinnofridslinjen.se (020-50 50 50)

terrafem.org

rikskriscentrum.se

www.killfragor.se

Mer:

Jo, "otrohetstester" är också våldtäkt