En ledig långhelg väntar för många.
En ledig långhelg väntar för många. - Foto: Janerik Henriksson/TT och Fredrik Sandberg/TT

Så blir vädret i nationaldagshelgen – här blir det varmast: "Soligt"

Fram med picknickfilten och jordgubbstårtan! Det väntas nämligen vara soligt på många håll i Sverige under nationaldagshelgen – men man ska heller inte bli förvånad om det även kommer en liten skur.


Nationaldagshelgen stundar och bjuder både på lite extra ledighet och mindre regn än den gångna veckan. De senaste dagarnas regnrusk byts nu ut mot bättre väder, och på många håll i Sverige kan man se fram emot en del sol under ledigheten. 

Så blir vädret under nationaldagshelgen

Men innan helgen drar igång på riktigt, gör sig däremot regnet återigen påmint på vissa håll, berättar Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI, för Nyheter24.

– På fredag eftermiddag och kväll så har vi en del kraftiga skurar i och kring Svealand främst, men även i norra Götaland och sydligaste Norrland. Där har vi skurar på flera håll, och lokalt så är de kraftiga med åska också. 

Men lagom till att mångas långhelg börjar ser vädret ut att hämta på sig. 

– Skurarna ska dra bort till lördag, och i södra halvan av landet blir det först allmänt soligt och sedan har vi en del stackmoln som kan ge en period med växlande molnighet på eftermiddagen, förklarar Sofia Söderberg. 

Norra halvan av landet kommer under lördagen ha lite mer varierande väder. Särskilt de inre delarna kommer ha mycket moln till en början, som därefter luckras upp till mer växlande sol på flera håll. 

Foto: Henrik Holmberg/TT

Så varmt blir det i helgen

Temperaturen under lördagen beskriver Sofia som en relativt behaglig junitemperatur på 15 till 20 grader på många håll, medan boende i nordvästra Norrland kan förvänta sig en något kallare lördag. Men även under lördagen kan det på flera platser komma en lätt skur, enligt Sofia Söderberg. 

– På de flesta håll blir det ingen skur, men man ska heller inte bli förvånad om stackmolnen växer till och kanske släpper ifrån sig lite grann efter ett tag. 

Under söndagen ser det ut som att Götaland kommer ha mestadels en solig dag, medan Svealand och Norrland kan få lokala skurar. Temperaturmässigt kommer söndagen ligga på ungefär samma nivå som lördagen, men bland annat Götalands östra kust ser att ha goda förutsättningar för de högsta graderna på termometern. 

– Det är runt 20 grader som väntas på många håll, så dryga 20 grader kan det bli på en del håll i alla fall, säger Sofia Söderberg. 

Hur blir vädret på nationaldagen?

På nationaldagen väntas molnigheten, söderifrån över Götaland, öka en aning följt av regn. Men dessförinnan kan det vara en del sol. 

– I nuläget ser det ut som att det i norra delarna av Götaland och Svealand och i södra Norrland kan bli utrymme för en del sol under måndagen. Och temperaturen ligger på 15 till 20 grader i stora drag även på nationaldagen, förklarar Sofia Söderberg för Nyheter24. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!