Hovrätten anser att pappan och broderns syfte varit att kränka offret för hans sexuella läggning.
Hovrätten anser att pappan och broderns syfte varit att kränka offret för hans sexuella läggning. - Foto: TT

17-årig pojke bands fast i källare och blev slagen – av sin pappa och storebror

Hovrätten dömer en pappa och en äldre broder för hedersbrott sedan de bundit fast och misshandlat en då 17-årig pojke i deras källare i en ort i Västmanland, skriver VLT.


Det var under en sommardag 2020 som 17-åringen lyckades rymma från källaren och ta sig till grannens trädgård. Pojken berättade för grannen att han blivit slagen och hållits fastbunden i husets källare i flera timmar och även hotats, på grund av att han var homosexuell.

I september 2022 dömdes pappan och brodern i tingsrätten för olaga frihetsberövande, misshandel och olaga hot. Enligt åtalet ska de båda männen ha spärrat in pojken i en källare, misshandlat honom och bland annat hotat att klippa av hans tunga med en sax.

Pappan och brodern döms för misshandel

Tingsrättsdomen överklagades och nu har hovrättens dom kommit. Domen innebär något längre straff för pappan och brodern.

Hovrätten anser att det är klarlagt att syftet med brotten varit att kränka offret för hans sexuella läggning och att ”bevara och återupprätta familjens eller släktens heder”, alltså ett hedersbrott.

Brodern anses dock inte ha gjort sig skyldig till att ha hotat sin yngre bror.

Pappan och brodern döms för olaga frihetsberövande och två fall av misshandel. Pappan får två år i fängelse. Brodern döms till fängelse i ett år och åtta månader.

De båda ska också betala ett skadestånd till pojken.

TT
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!