På jakt efter lekar till midsommarfesten? Då har du kommit helt rätt.
På jakt efter lekar till midsommarfesten? Då har du kommit helt rätt. - Foto: Ulf Palm/TT

11 roliga lekar till midsommar – passar inomhus och utomhus

Är det midsommarfest på schemat? Då är det förstås passande att ha några lekar nära till hands. Nyheter24 listar elva roliga lekar som kan höja feststämningen under midsommar.


Ska du styra upp en midsommarfest i år? Utöver mat och dryck kan det som värd vara bra att ha några esse i rockärmen i form av lekar som kan höja partystämningen.

Roliga lekar till midsommar – passar både inomhus och utomhus

Nyheter24 har därför listat 11 roliga lekar som passar perfekt för midsommar. Samtliga lekar funkar med minst sex deltagare och flera av dem kan lekas inomhus om vädret inte riktigt tillåter utomhusaktiviteter. 

Du kan med enkelhet kombinera flera av lekarna till en fem- eller sjukamp.

Midsommar 2023: Datum, vecka och varför man firar midsommar från första början

1. Äggstafett

Dela upp deltagarna i två lag. Varje lag får en sked och ett ägg (hårdkokt eller okokt för extra spänning). Deltagarna måste bära ägget på skeden genom en bana och överlämna det till nästa person utan att tappa det. Det lag som först genomför banan utan att tappa ägget vinner.

2. Säckhoppning

Dela upp deltagarna i två lag. Varje person får en säck att hoppa i. Lagen tävlar i en stafett där de måste hoppa i säcken till en vändpunkt och tillbaka för att lämna över säcken till nästa person. Det första laget att slutföra stafetten vinner.

5 roliga Bäst i test-lekar du måste köra på festen

3. Charader

Dela upp deltagarna i två lag. Varje lag skriver ner ord eller fraser på lappar. En person i taget får dra en lapp från motståndarlagets hög och försöka förmedla ordet eller frasen genom att agera ut det, utan att prata. Laget har en minut på sig att gissa rätt.

4. Trebenslopp 

Dela upp deltagarna i par. Varje par binder samman sitt inre ben med en scarf eller ett rep. Paren tävlar sedan i ett lopp där de måste samarbeta för att förflytta sig snabbt. Det par som först korsar mållinjen vinner.

Midsommar snapsvisor: 12 stämningshöjare till festen – med text och melodi

5. Ballongdans

Det här är inte så tokigt som det låter och det är inte naket, även om "ballongdansen" kan ge de konnotationerna.

Alla deltagare får en ballong, som de placerar mellan sig och en partner, utan att använda händerna. När musiken börjar ska paren dansa runt och hålla ballongen mellan sig. Om ballongen tappas är paret ute. Det sista paret som fortfarande har sin ballong vinner.

Blomman du INTE ska plocka till midsommarkransen: "Förskräckliga brännblåsor"

6. Beer pong

Denna lek spelas med plastmuggar fyllda med öl (eller annan dryck) som placeras i en triangel på var ände av ett långbord. Två lag turas om att kasta pingisbollar i motståndarnas muggar. 

Om en boll hamnar i en mugg måste motståndarlaget dricka upp innehållet. Det lag som först får bort alla motståndarnas muggar vinner.

7. Uppdragsleken

Skriv ner lika många uppdrag som det är gäster på separata lappar och dela ut dem vid ankomst. Det är nu upp till varje gäst att utföra uppdragen under dagen eller kvällen. När festen går mot sitt slut får övriga gäster gissa vilket uppdrag varje gäst haft.

Exempel på uppdrag kan vara att personen ifråga måste smaka av de andra gästernas mat, utbringa en skål varje halvtimme eller ge en komplimang till varje festdeltagare.

8. Drunk Jenga

Detta är en alkoholversion av det klassiska spelet Jenga. Skriv olika regler och utmaningar på varje träkloss i spelet. När en spelare drar en kloss måste de utföra den handling som står på klossen, såsom att dricka, välja någon annan att dricka eller utföra en rolig utmaning. 

Om tornet faller, måste den person som fick det att falla dricka en förutbestämd mängd.

9. Tipspromenad

Varför inte köra en tipspromenad, med frågor och svarsalternativ? Ämnet är valfritt, men det kan förstås vara kul att satsa på ett midsommartema. 

Tipspromenad till midsommar: 12 roliga frågor – med färdiga svar och utslagsfråga

10. Jag har aldrig

Deltagarna sitter i en cirkel med en dryck framför sig. En person börjar med att säga "Jag har aldrig..." följt av något de aldrig har gjort. Om någon annan i cirkeln har gjort det som nämndes, måste de ta en klunk av sin dryck. Leken fortsätter med att nästa person säger "Jag har aldrig..." och så vidare.

11. Två lögner, en sanning

Be samtliga gäster förbereda två lögner och en sanning om deras liv. Antingen kan dessa skickas på förhand till värden, som då kan skriva ut påståendena på papper och utforma leken som en tipspromenad, eller så kan de presenteras vid en lunch eller middag av gästen själv.

Därefter är det upp till övrig festdeltagare att gissa vad som stämmer och inte.

21 sjukt roliga lekar till festen för dig som är vuxen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!