Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har hållit flera presskonferenser under sina dagar i hemstaden Oslo.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har hållit flera presskonferenser under sina dagar i hemstaden Oslo. - Foto: Sergei Grits/AP/TT

Stoltenberg ökar trycket på Turkiet

Natochefen Jens Stoltenberg ska inom "en nära framtid" resa till Turkiet för att prata om Sveriges medlemskap i Nato med president Erdogan. När, hur och med vilka medresenärer står inte helt klart. Jag håller nära kontakt med Stockholm, säger han.


Stoltenberg pratade med Erdogan för två dagar sedan och har fått en formell inbjudan till Ankara, berättar han på en presskonferens som avslutar Natos informella utrikesministermöte i Oslo.

— Våra staber ser nu över det praktiska när det gäller exakta datum, säger generalsekreteraren.

— Planen är att åka ensam, men jag är också säker på att det kommer att finnas andra format där Sveriges politiska ledarskap engageras.

Jens Stoltenberg poängterar att Turkiet, likt de andra Natoländerna, har bjudit in Sverige till alliansen. Under det år där Sverige har sökt uppfylla åtaganden gentemot Turkiet har generalsekreteraren haft många telefonsamtal och möten för att föra processen framåt, understryker han.

— Vi har gått igenom en valperiod i Turkiet och då har kontakterna inte varit lika nära och intensiva, men nu när valet är över så tycker jag att det är viktigt att återstarta dialogen och processen, säger han.

Tidpunkt för besök oklart

Jens Stoltenbergs besked gläder Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) som ser väldigt positivt på besöket.

— Det är naturligtvis viktigt och angeläget att det tas många kontakter med Turkiet och Ungern från Nato, och generalsekreteraren är ju alliansens främste företrädare så det är väldigt positivt, säger han till Ekot i Sveriges Radio i Oslo.

Billström väntar för närvarande på återkoppling från Turkiet om ett formellt möte länderna emellan. Det ska hållas inom ramen för det trepartsavtal som Sverige, Finland och Turkiet ingick förra sommaren.

— Där kommer både Sverige, Finland och Turkiet att träffas dessutom, alla tre parter som ingick det här trilaterala memorandumet, och där finns då möjligheten att jämföra hur processen har sett ut och hur man ser på det från turkisk sida i förhållande till vad vi har gjort, sade den svenske utrikesministern i en intervju med TT på torsdagsmorgonen.

Kristersson: "Beredda diskutera"

Statsminister Ulf Kristersson kommer att ägna mycket av tiden under torsdagens toppmöte i Moldavien åt Natofrågan.

— Jag kommer att prata med alla Natoallierade som på olika sätt vill veta hur de kan hjälpa till. Det är väldigt många som ställer frågan och jag säger att vi är glada för deras stöd och att man väldigt gärna får fortsätta att understryka vikten av att det här går fort, säger Kristersson på plats utanför Chisinau.

När Kristersson får chans att prata med president Erdogan är dock oklart.

— Vi har haft kontakter. Jag har gratulerat förstås till valresultatet och vi har haft kontakter på tjänstemannanivå, så vi står beredda att diskutera med Turkiet, precis vilken dag som helst. Och det vet Turkiet om, säger statsministern.

— Om de kommer hit kommer jag självklart att prata Nato även här, men det tror jag inte vi vet ännu.

Exakt vilka enskilda samtal Kristersson kommer att ha i Moldavien går han inte in på.

— Jag kommer att prata med ganska många naturligtvis. Men det är klart att i de här frågorna (Nato) är det naturligtvis intressant att diskutera med de stora Natoländerna: med Frankrike, Tyskland, Storbritannien. Vi har ju löpande kontakt. Och jag vet, inte minst efter mitt samtal med (USA:s) utrikesminister Blinken häromdagen, att det är väldigt många länder just nu som är väldigt angelägna om att Turkiet fattar sitt ratificeringsbeslut så att vi kan komma in före Vilnius.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!