En domare ville försäkra sig om att domen var välskriven eftersom den skulle bli uppmärksammad och visade sin make delar av domen. Nu JO-anmäls domaren. Arkivbild.
En domare ville försäkra sig om att domen var välskriven eftersom den skulle bli uppmärksammad och visade sin make delar av domen. Nu JO-anmäls domaren. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Domare visade dom för make – anmälde sig själv

En domare lät sin make läsa delar av en uppmärksammad dom gällande ett tillstånd i samband med en koranbränning, innan domen blivit offentlig. Nu får domaren – som anmälde sig själv – kritik av JO, rapporterar Dagens Juridik.


En domare vid förvaltningsrätten skulle döma i ett uppmärksammat fall gällande ett tillstånd i samband med en koranbränning. Eftersom fallet på förhand var uppmärksammat valde hon att låta sin make läsa igenom delar av domen – trots att domaren visste att det råder sekretess.

Anledningen var att hon visste att domen skulle läsas av många och ville försäkra sig om att domen skulle vara formulerad så klart och tydlig som möjligt.

Domaren får nu kritik av JO eftersom det inte spelar någon roll om de röjda delarna av domen bara innehöll tidigare känd information. Men enligt JO har det betydelse att maken bara fick ta del av delar av domen eftersom maken då inte kunde dra några slutsatser om domslutet eller domstolens bedömningar.

Utredningen har visat att ingen annan än maken fick ta del av informationen och risken för ytterligare spridning av den icke offentliga domen framstår enligt JO som ”mycket liten”.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!