Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Därför fortsätter vi granska Sverigedemokraterna"

- 02/09/2011, 09:29 -

Leif R Jansson / SCANPIX

Nyheter24:s chefredaktör och nyhetschef om varför vi bevakar Sverigedemokraterna så intensivt.

Nyheter24 har de senaste dagarna publicerat flera artiklar som rör Sverigedemokraterna.

Precis som vi gjorde för två veckor sedan.

Och veckan innan det. Och sedan en lång tid tillbaka.

Något som vi fortlöpande också fått kritik för, inte minst från sverigedemokrater själva som jämfört oss med Expo och menat att vi är ”värst” i bevakningen av Sd.

Det ska ses som kritik men är naturligtvis en komplimang. Kan Nyheter24 konsekvent bevaka de många gånger olagliga eller på gränsen till olagliga uttalanden som görs av sverigedemokratiska företrädare runt om i Sverige, eller peka på hur retoriken skiljer sig i offentlighet jämfört med internt, eller på andra sätt belysa oegentligheter i Sveriges nyaste riksdagsparti – då ska vi göra det.

Andra medier har då och då gjort lysande uppslag, granskningar och artiklar om Sverigedemokraterna och de hatideologier som rör sig i kulisserna. Men strålkastarljuset riktas bara dit någon sekund för att sedan flyttas till nästa berättelse. Detta är i någon mån massmediernas uppgift – att berätta historier från överallt – men det är också en brist eftersom enskilda artiklar aldrig blir mer än enskilda artiklar.

Ska vi kunna ge en korrekt bild av Sverigedemokraterna i dag måste vi vara mer omfattande i vår bevakning än så. Inget annat riksdagsparti kämpar så hårt för att slippa stå till svars, slippa bli intervjuade om fadäser och konstiga uttalanden, slippa möta oväntade frågor från journalister.

Det är en strategi som inte kan få löna sig i form av att effekten blir att man går vidare utan svar, att man går vidare utan att få till en artikel. I stället måste vi fortsätta fråga, fortsätta beskriva och fortsätta bevaka. Det är vår uppgift och vi kommer att försöka ta den på allvar. Om detta får effekten att Sverigedemokraterna hellre pratar med andra medier är jag inte säker på att det är vi som misslyckats.