Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

51-åringen avbröt rättegången

Nyheter | 03/03/2009 10:01

"Ursäkta, nu måste ni ta rast, annars ramlar jag av stolen."

Den mordåtalade 51-åringen i rättegången i Gällivare avbröt rättsläkarens vittnesmål på förmiddagen.

Rättsläkarens Susan Sprogöe-Jakobsen presenterade flera nya bilder från obduktionen och redogjorde för de skador som fanns på Carolin Stenvalls kropp. Många av bilderna var närgångna och obehagliga att se, inte minst för offrets anhöriga som emellanåt undvek att titta på dem.

Efter knappt 20 minuters redovisning sade 51-åringen:

– Ursäkta, nu måste ni ta rast, annars ramlar jag av stolen.

Han hjälptes därefter på knäande ben ut ur rättssalen av några vakter.

Efter tio minuters paus återupptogs förhandlingen, utan 51-åringen närvarande i rättssalen.

Förhöret med den åtalade, som inleddes i går, ska också fortsätta i dag.

Den centrala frågan i målet är hur den 29-åriga Carolin dödades. Rättsläkaren har konstaterat att hon dels utsatts för trubbigt våld mot huvudet och halsen, dels blivit skjuten i ryggen och genom bakhuvudet. Hon har däremot i sina utlåtanden inte kunnat säga vilka av skadorna som orsakade Carolins död. Oklarheterna kommer därför att ventileras under den fortsatta huvudförhandlingen i dag.

Åklagarna anser att Carolin Stenvall var vid liv när hon sköts. De får stöd av en kriminaltekniker som hördes i går och som hävdade att Carolin Stenvall stod upp eller åtminstone stod på knä när hon träffades av det första skottet i bröstkorgen.

Den åtalade 51-åringen säger att hon var livlös. Han trodde att hon var död när han avlossade skotten.

Rätten kunde oväntat inleda förhöret med den åtalade 51-åringen sent den första rättegångsdagen. I dag kommer åklagarna att detaljerat höra honom om händelserna i september och oktober förra året.

Intresset att på plats följa rättegången var i morse inte lika stort som dagen före. Betydligt färre nyfikna hade sökt sig till tingsrätten.

Skrivet av: