Valet i Frankrike har inletts.
Valet i Frankrike har inletts. - Foto: Lewis Joly/AP/TT och Thibault Camus/AP/TT

Macron mot Le Pen i fransk final

Finalpar 2017. Liksom 2022.Emmanuel Macron får återigen möta ytterhögerns Marine Le Pen i kampen om presidentposten i Frankrike, visar vallokalsundersökningar i fransk tv.


Fakta: Macron och Le Pen

Emmanuel Macron (född 1977) är Frankrikes president sedan 2017 och landets yngste ledare sedan Napoleon. Macron är från nordfranska Amiens och var inledningsvis engagerad i socialistpartiet PS. Han var ekonomisk rådgivare för president François Hollande och ekonomiminister från 2014, innan han 2016 hoppade av och startade egna mittenrörelsen Republiken på väg (LREM). Han är gift med Brigitte (född 1953) som tidigare var lärarinna på hans gymnasieskola. Paret har inga egna barn. Hon har dock tre sedan tidigare äktenskap.

Marine Le Pen (född 1968) är en av tre döttrar till ytterhögerveteranen Jean-Marie Le Pen, som 1972 grundade partiet Nationella fronten – nu omdöpt till Nationell samling (RN). Marine är utbildad advokat men sedan slutet av 1990-talet politiker på heltid, sedan 2011 som partiets förgrundsfigur i stället för fadern. Hon blev trea i presidentvalet 2012 och tvåa i valet 2017. Hon har tidigare varit gift med partikollegorna Franck Chauffroy och Éric Iorio och har tre barn med den förstnämnde.

När klockan slog 20 höll de närvarande andan inne på president Emmanuel Macrons valvaka i mässcentret vid Porte de Versailles i Paris.

Så kom siffrorna – och jublet:

28,1-29,7 procent för presidenten. 23,3-24,7 för Le Pen.

När Macron själv anländer några timmar senare är talkören stark:

— Ett! Och två! Och fem år till! ropar anhängarna.

Själv betonar han att kampen inte är vunnen.

— Inget är avgjort ännu. Den debatt vi ska föra under de två närmaste veckorna är avgörande för vårt land och för Europa. Jag vill ha ett Frankrike som ger möjligheter för oss alla. Leve Frankrike! , utropar Macron på valvakan.

Emmanuel Macron tackar för stödet från sina anhängare efter första omgången i presidentvalet.

Emmanuel Macron får stöd från konkurrenter

För Macron-aktivisterna Dany Balo och Lucien Blemou gäller nu att ladda för två veckors slutkampanj.

— Inget är enkelt. Nu gäller det att komma ut till vänsterväljarna också, det har vi inte lyckats med hittills. Men vi är också socialt engagerade och bryr oss om köpkraften, säger Blemou.

— Och vi måste ta striden på nätet. Där är extremhögern stark, säger Balo.

Macron-sidan kan samtidigt räkna in stöd från flera av de besegrade konkurrenterna. Valérie Pécresse från landets normalt största högerparti, Republikanerna (LR), gör ett katastrofval på bara runt 5 procent och sluter nu upp bakom statschefen i runda två.

Samma sak gör flera av de andra, direkt eller indirekt, inklusive vänsterledaren och valtrean Jean-Luc Mélenchon.

— Rösta inte på Marine Le Pen!, upprepar han gång på gång från sin valvaka.

Dany Balo och Lucien Blemou laddar för fortsatt kampanjande inne på Emmanuel Macrons valvaka.

Marine Le Pen har mjukare framtoning

Finalparet blir därmed det väntade. Emmanuel Macron och Marine Le Pen har legat en bra bit före alla andra i opinionsmätningarna inför valet.

Ett tag ledde presidenten närmast överlägset, då kriget i Ukraina inleddes och fransmännen slöt upp ännu lite mer bakom sin nuvarande statschef, precis som det brukar bli i liknande lägen.

Le Pen har dock knappat in ordentligt, hjälpt av en betydligt mjukare framtoning. I stället för en eldfängd ledare för ytterhögern som mest talar om kamp mot brottslighet och invandring och EU så framställs hon nu som den som verkligen bryr sig om vanliga fransmän, höga bensinpriser och köpkraft.

— På fem år kommer jag nu att få ordning på landet, lovar hon i tv-sändningen från sin valvaka.

Hon har också hjälpts av att ha haft en ännu mer extrem konkurrent i tv-debattören Éric Zemmour – som nu uppmanar sina väljare att sluta upp bakom Le Pen.

Ytterhögerledaren Marine Le Pen lägger sin röst i nordfranska Hénin-Beaumont.

Fronten håller?

Om Le Pen verkligen kan bli vald till president återstår att se.

— Jag tror inte det. Enligt mig kan det bara ske av misstag, om väljarna stannar hemma för att de är övertygade om att Macron vinner, säger statsvetaren Jérôme Jaffré till belgiska tidningen Le Soir.

En nyckelroll spelas av vänsterväljarna, som splittrat sina röster på en stor mängd kandidater. Samtidigt har deras stöd för Macron sjunkit, då presidenten anses ha blivit allt mer av en högerpolitiker under sina år i Élyseepalatset.

Frågan är nu om de ändå kommer att ställa upp för det som kallas "den republikanska fronten", för att stoppa Le Pen.

Inne på Macrons valvaka lovar omställnings- och administrationsminister Amélie de Montchalin att kavla upp ärmarna.

— Nu ska vi ut och prata med dem som inte röstade för oss och förklara att om de röstar på Le Pen så blir det ett helt nytt Frankrike, mer splittrat och svagare i Europa och inför Ryssland. Vi kommer att vara väldigt tydliga med vad som står på spel, säger de Montchalin till TT.

Frankrikes omställnings- och administrationsminister Amélie de Montchalin lovar nya tag när presidentvalskampanjen går vidare.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift i faktarutan om antalet kandidater i valet.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!