Bekämpningen av den stora branden i Gironde och Landes fortsätter. Bilden kommer från räddningstjänsten.
Bekämpningen av den stora branden i Gironde och Landes fortsätter. Bilden kommer från räddningstjänsten. - Foto: TT

Stor europeisk insats vid de franska bränderna

Släckningsarbetet av den stora branden i sydvästra Frankrike har idag fått hjälp av brandflyg från bland annat Sverige.


Ytterligare en svår dag väntas i bekämpningen av den stora branden som rasar i sydvästra Frankrike, enligt lokala myndigheter. Detta trots att branden till stor del uppges vara under kontroll.

Släckningsarbetet kommer dock att underlättas något av att Frankrike nu får hjälp från flera andra länder. Sverige skickade på torsdagen två flygplan av typen AT-802F Fireboss med besättning för att hjälpa till med brandbekämpningen. Dessutom har Tyskland, Rumänien, Polen och Österrike skickat över 360 brandmän och 100 specialfordon till Frankrike. Även Grekland har skickat flygplan till hjälp.

Den fyra mil långa brandlinjen i departementen Gironde och Landes nära Bordeaux har "inte utvecklats, men väderförhållandena gör att vi måste ha extrem vaksamhet", meddelar biträdande prefekten Ronan Leaustic.

— Det är troligt att det blir komplicerat i dag, eftersom temperaturerna fortsätter att stiga och vattennivåerna fortsätter att sjunka, säger han.

Sedan i tisdags har 10 000 personer evakuerats från området Gironde-Landes. Cirka 74 kvadratkilometer mark ska ha brunnit.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!