Texas delstatsåklagare Ken Paxton ställs inför riksrätt. Arkivbild.
Texas delstatsåklagare Ken Paxton ställs inför riksrätt. Arkivbild. - Foto: Eric Gay/AP/TT

Texasåklagare inför riksrätt – backas av Trump

Det republikanskt styrda representanthuset i Texas har röstat för att ställa den republikanske delstatsåklagaren Ken Paxton inför riksrätt. En "politisk komplott" anser Paxton, som stöttas av expresidenten Donald Trump.


121 röstade för riksrätt och bara 23 mot. Paxton stängs av från sin tjänst med omedelbar verkan i väntan på en prövning i delstatssenaten.

Misstankarna mot republikanen rör bland annat anklagelser om korruption och maktmissbruk och sträcker sig tillbaka till 2015.

Till skillnad från riksrättsåtalet mot Trump, som drevs av Demokraterna, är det nu Paxtons eget parti som vill avsätta honom. Huruvida han fälls i senaten återstår dock att se. Där är tröskeln högre och det krävs två tredjedelars majoritet för att han ska dömas.

Paxton själv säger att det hela är en politiskt driven komplott mot honom. Trump-anhängaren Paxton får även stöd av den tidigare presidenten som inför omröstningen skickade ett budskap till representanthusets republikaner om de väljer att gå vidare med riksrätt:

"Jag kommer att slåss mot er", skrev Trump på den egna plattformen Truth Social.

Endast två gånger tidigare under Texas 200-åriga historia har en sittande tjänsteman ställts inför riksrätt.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!