Taiwanesiska soldater under en årlig militärövning i landet tidigare i somras. Arkivbild.
Taiwanesiska soldater under en årlig militärövning i landet tidigare i somras. Arkivbild. - Foto: Chiang Ying-ying/AP/TT

Taiwan: 39 kinesiska stridsplan runt ön

Taiwans försvarsdepartement uppger att sammanlagt 39 kinesiska stridsplan, 13 krigsfartyg och ett hangarfartyg har siktats runt ön under söndagen och måndagen.


22 av planen ska ha korsat den så kallade medianlinjen i Taiwansundet som skiljer Fastlandskina från det självstyrande Taiwan.

"Militären övervakar situationen noga och har gett flygplan, marinfartyg och landbaserade robotsystem i uppdrag att svara", skriver Taiwans utrikesdepartement i ett uttalande.

De senaste åren har Kina ökat trycket på Taiwan, med upprepade hot och kinesiska stridsflygplan som flyger mot ön.

På söndagen meddelade den kinesiska militären att man står i höjd beredskap för att “skydda den nationella suveräniteten och säkerheten”. Uttalandet kom efter att ett amerikanskt och ett kanadensiskt stridsfartyg seglat genom Taiwansundet.

Liknande passager sker regelbundet och betraktas av Peking som provokationer. Havsrätten tillåter genomseglingar i internationellt vatten, men Kina anser sig ha rätt till både sundet och själva Taiwan.

USA och Vietnam varnar i ett gemensamt uttalande för "användning av hot eller våld" i Sydkinesiska havet. Länderna uttrycker också sitt "orubbliga stöd" för en fredlig lösning och "ohindrad laglig handel" i området.

TT
/
Hot
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!