Israeliska ljusraketer lyser upp himlen över norra Gaza.
Israeliska ljusraketer lyser upp himlen över norra Gaza. - Foto: Abed Khaled/AP/TT

"Var och en i Gaza stad riskerar livet"

Den israeliska militären (IDF) öppnar en väg söderut från norra Gaza i fyra timmar på söndagen och uppmanar alla att nyttja möjligheten. Enligt den israeliske försvarsministern så riskerar var och en i Gaza stad livet.


"Om du bryr dig om dig själv och dina närmaste, ta dig söderut enligt våra instruktioner", meddelar en av IDF.s talespersoner, Avichay Adraee på arabiska på sociala medieplattformen X.

Färden söderut bör ske mellan klockan 10 och klockan 14 på söndagen på den väg som IDF öppnar.

IDF uppmanade även under lördagen de som befinner sig i norra Gaza att ta sig söderut under tre timmar, då militären öppnade vägen. IDF hävdar att Hamas då attackerade israelisk militär som öppnat vägen och att Hamas därmed visade att det vill stoppa palestinier från norra Gaza att ta sig därifrån.

Har omringat

Strider och bombningar pågår för fullt i norra Gaza, förstörelsen är stor och dödsoffren många. IDF har omringat Gaza stad i offensiven för att göra slut på Hamas, som svar på terrorattacken mot Israel som startade kriget för snart en månad sedan, den 7 oktober.

— Var och en i Gaza stad riskerar livet, förklarade Israels försvarsminister Yoav Gallant läget för de som är kvar där under lördagen.

USA:s försök att få till en eller flera humanitära pauser har inte lyckats. USA eftersträvar dock inte ett eldupphör eller vapenvila, eftersom amerikanerna anser att ett längre sådant uppehåll skulle gynna Hamas.

Enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet har över 9 400 palestinier mist livet sedan krigets inledning. Israel uppger att omkring 1 400 israeler, de allra flesta av dem civila, dödades i massakrer och angrepp kring attacken den 7 oktober. Omkring 240 personer beräknas ha tagits som gisslan av Hamas vid attacken.

Tvingats bort

FN:s humanitära samordningsorgan Ocha uppger att omkring 1,5 miljoner av Gazaremsans över två miljoner invånare har tvingats lämna sina hem och blivit internflyktingar i Gaza, rapporterar BBC.

Över 700 000 av dem har sökt skydd i lokaler och anläggningar som drivs av FN-organet Unrwa. Över en halv miljon av dessa finns i den södra delen av Gaza, dit Israel har uppmanat invånare i norra Gaza att bege sig.

Omkring 160 000 människor finns i Unrwalokaler i Gaza stad och i andra delar av norra Gaza där Unrwa inte längre kan bistå dem.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!