Tredje gången gillt för jätteraketen

Blir det ytterligare en spektakulär explosion, eller lyckas Space X få ut sin jätteraket Starship i rymden den här gången? Det amerikanska rymdbolaget siktar på ett nytt uppskjutningsförsök, kanske så snart som nästa vecka.


Fakta: Starship

Starship och dess bärraket Super Heavy är tillsammans 121 meter höga och nio meter i diameter. Raketens 33 raptormotorer använder sig av flytande metan och flytande syre.

Själva rymdfarkosten Starship, toppen på ekipaget, är 50 meter och är dessutom andra steget.

Både raketen och rymdfarkosten är designade för att kunna återanvändas.

Källa: Space X.

I november förra året lyfte den enorma Starship-raketen för andra gången mot skyn från Boca Chica i Texas. Det slutade med en explosion då bärraketen gick upp i rök vid separationen.

Det var ändå ett mer lyckat försök än det första i april, som bara pågick i fyra minuter innan ekipaget exploderade.

Starship ägs av Elon Musks rymdbolag Space X och är 121 meter hög. Den ska, när den väl tar sig ut i rymden, kunna föra besättning och last till månen och så småningom till Mars.

Enligt Space X kan det tredje försöket bli av redan den 14 mars, om man får de godkännanden som behövs. Rymdbolaget hoppas att kunna landa jätteraketen kontrollerat, och att själva Starship ska ta sig upp i omloppsbana, innan den slår ner i vattnet i Indiska oceanen.

"Det tredje flygtestet syftar till att bygga vidare på vad vi har lärt oss från tidigare flygningar samtidigt som vi försöker uppnå ett antal ambitiösa mål", skriver Space X.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!