Så gör du enkelt din egen majonnäs – mycket godare än i butik
Att göra sin egen majonnäs är inte så svårt som man kan tro. Här är en kort och enkel guide på hur du gör – resultatet blir otroligt gott.
Ingredienser för egen majonnäs
Med dessa mått får du ungefär 250 ml majonnäs. Dubblera eller trippla ingredienserna om du vill göra mer.
- 1 ägg (rumstempererat)
- 1 msk ättika eller citronjuice
- 1 tsk dijonsenap
- 240 ml matolja (neutral smak, som raps- eller solrosolja)
- Salt, efter smak
Så här gör du din egen majonnäs – steg för steg
- Knäck ägget i en matberedare eller i en hög, smal behållare om du använder en stavmixer. Tillsätt ättika (eller citronjuice) och dijonsenap.
- Starta mixern på låg hastighet och mixa ingredienserna.
- Tillsätt oljan långsamt i en tunn stråle medan mixern fortfarande är igång. Var noga med att oljan tillsätts mycket långsamt i början – det är nyckeln till en lyckad majonnäs. Det är viktigt att emulsionen bildas innan du börjar tillsätta mer olja.
- Fortsätt mixa och tillsätta olja tills du har en tjock, krämig majonnäs. Om majonnäsen blir för tjock kan du tunna ut den med lite varmt vatten.
- Smaka av och tillsätt salt efter behov. Du kan också smaksätta med andra saker som vitlök, örter, kryddor etc.
Läs vidare här:
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!