Det finns mat som kan få dig att lukta riktigt illa.
Det finns mat som kan få dig att lukta riktigt illa. - Foto: Illustration Nyheter24

Här är maten som kan få dig att lukta illa – i över 24 timmar

Att äta god mat är fantastiskt, men ibland kan det få mindre önskade konsekvenser. Här är fem varor som kan få dig att lukta riktigt illa.


1. Vitlök och lök

Vitlök och lök innehåller svavelföreningar som, när de absorberas i kroppen, kan utsöndras genom huden och andningen. Detta kan leda till en distinkt kroppslukt och andedräkt. Effekten är tillfällig och varar vanligtvis bara så länge dessa föreningar är närvarande i kroppen. Svavelföreningarna i vitlök och lök metaboliseras och utsöndras genom kroppen, inklusive genom huden, vilket kan leda till en stark lukt. Det kan ta upp till 48 timmar för kroppen att helt eliminera dessa föreningar.

Så odlar du enkelt din egen vitlök – inomhus

2. Sparris

Sparris innehåller en unik kemisk förening kallad asparagusic syra. När denna syra metaboliseras i kroppen, kan den producera vissa svavelföreningar som är ansvariga för den märkliga lukten i urinen efter att ha ätit sparris. Inte alla människor påverkas dock av detta – det är känt att vissa personer antingen inte producerar den distinkta lukten, eller att de inte har förmågan att upptäcka den.

Stinkande kylskåp? Så blir du enkelt av med lukten

3. Alkohol

När du dricker alkohol, metaboliserar och bearbetar din kropp det för att eliminera det från ditt system. Under denna process kan vissa biprodukter av alkoholmetabolismen, inklusive acetaldehyd, utsöndras genom huden, vilket kan orsaka en specifik kroppslukt. Dessutom kan alkohol leda till dehydrering, vilket kan förstärka lukten av svett. Alkoholkonsumtion kan också påverka andedräkten, dels på grund av alkoholen själv, och dels på grund av att den som sagt kan orsaka dehydrering, vilket kan leda till muntorrhet och dålig andedräkt.

Ny studie: Alkohol kan vara bra för hjärtat

4. Starkt kryddad mat

Vissa kryddor, inklusive curry, cumin och chili, kan påverka kroppslukt. Detta beror på att de starka doftämnena i dessa kryddor kan tränga igenom huden när de metaboliseras, vilket resulterar i en ändrad svettlukt. Det är viktigt att notera att dessa effekter är tillfälliga och bör minska när kroppen har processat och utsöndrat dessa ämnen, vilket vanligtvis tar cirka 24-48 timmar.

5. Rött kött

Det finns tecken som tyder på att en hög konsumtion av rött kött kan påverka kroppslukt. Enligt doftexperten Johan Lundström tenderar de som äter mycket kött att lukta lite mer illa än de som äter mycket grönsaker (förutom vitlök, lök och sparris). Detta kan bero på att rött kött är svårare för kroppen att smälta, vilket leder till att vissa nedbrytningsprodukter utsöndras genom svettkörtlarna. 

Läs mer här:

Här är maten att undvika innan läggdags – kan störa sömnen

/
/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!