Det finns ett knep för att sålla bort dåliga ägg.
Det finns ett knep för att sålla bort dåliga ägg. - Foto: ANDERS WIKLUND/MAJA SUSLIN /TT

Superknepet – så vet du om äggen är färska

Dåliga ägg både smakar och luktar mycket illa. Men det finns ett superknep som visar på om dina ägg är färska eller inte, så du slipper öppna dem för att ta reda på det.


Ägg är något som nästan alla har hemma. Det är ett livsmedel som går att äta på flera olika sätt och man kan göra mycket olika saker med ägg. Men ibland kan det vara svårt att veta hur gamla ens ägg är, och om de fortfarande är goda att använda.

Ägg håller länge i kylskåpet

Ägg som förvaras i rumstemperatur klarar sig länge. Det bäst före-datum som är på äggpaketet gäller för ägg i rumstemperatur. Men har man dem i kylskåpet så kan de hålla ännu fler veckor efter bäst före-datumet och ändå smaka bra.

Men man vågar kanske inte chansa och råka äta ett dåligt ägg. Även om det märks direkt på ett ägg som inte går att äta, då det luktar och smakar illa.

Superknepet för att se om dina ägg är färska

Men vill man slippa utsätta sig för det finns det ett superenkelt knep som gör att du kan sålla bort dina dåliga ägg från de bra, utan att öppna dem och känna efter.

Man kan nämligen testa äggets färskhet genom att lägga det i ett kärl med vatten. Ett färskt ägg ska sjunka till botten, medan äldre ägg flyter upp till ytan, skriver Livsmedelsverket.

Men ett flytande ägg behöver inte nödvändigtvis betyda att det är dåligt, men det är ett bra riktmärke för den som inte vill riskera att öppna ett dåligt ägg. 

Mat
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!