Det behöver inte vara svårt att få i sig tillräckligt med magnesium.
Det behöver inte vara svårt att få i sig tillräckligt med magnesium. - Foto: Pexels

Här är maten som är rikast på magnesium – 7 nyttiga varor

Magnesium har många hälsofördelar och det är viktigt att få sig en lämplig mängd. Här är sju nyttiga varor som är proppade på mineralen.


1. Pumpafrön innehåller mycket magnesium

Ett av de bästa sätten att få magnesium är att äta pumpafrön – de innehåller cirka 592 mg magnesium per 100 gram. Dessutom är pumpafrön rika på antioxidanter, vilket hjälper till att bekämpa inflammation och skydda dina celler från skadliga fria radikaler. De innehåller också en rik mängd av fiber och mono- och fleromättade fettsyror, vilka alla bidrar till hjärthälsan. Du kan njuta av pumpafrön på egen hand som ett tilltugg, strö dem över sallader eller soppa, eller använda dem i bakverk.

2. Mandlar har mycket magnesium

Mandlar är en annan fantastisk källa till magnesium. De erbjuder cirka 270 mg per 100 gram. Men det är inte allt – mandlar är också fulla med fiber, protein och hjärthälsosamma enkelomättade fetter. De har också höga halter av vitamin E, vilket är en kraftfull antioxidant. Du kan äta mandlar som de är, eller använda dem i matlagning och bakning. Mandelsmör är också ett läckert alternativ att sprida på bröd eller lägga till i smoothies.

Här är maten att undvika innnan läggdags – kan störa sömnen

3. Spenat är fullt på magnesium

Denna mörkgröna bladgrönsak är en utmärkt källa till magnesium, med omkring 79 mg per 100 gram när den är kokad. Spenat är också rik på vitamin A, vilket är viktigt för synen, samt järn, vilket hjälper till att transportera syre runt kroppen. Dessutom har den höga halter av folat, ett B-vitamin som spelar en viktig roll i cellproduktion och genhälsa. Spenat kan avnjutas i allt från sallader och smoothies till soppor och grytor.

4. Det finns mycket magnesium i svarta bönor

Dessa näringsrika baljväxter innehåller ca 70 mg per 100 gram. Svarta bönor är också en utmärkt källa till fiber och protein, vilket gör dem till en bra ingrediens i vegetariska och veganska rätter. De innehåller också viktiga näringsämnen som järn och kalium. Du kan använda svarta bönor i allt från soppor och grytor till sallader och burritos.

Stärk enkelt immunförsvaret – med dessa 10 urnyttiga matvaror

5. Mörk choklad innehåller mycket magnesium

Mörk choklad med hög kakaoandel (70-85% kakao) innehåller cirka 228 mg magnesium per 100 gram, vilket gör det till en riktigt kraftfull källa. Det är också rikt på antioxidanter och har visat sig ha flera hälsofördelar, som att minska risken för hjärtsjukdom. Trots dess hälsofördelar bör mörk choklad ätas i måttliga mängder på grund av dess höga kaloriinnehåll och sockernivåer.

6. Quinoa är proppat på magnesium

Denna pseudosäd (egentligen ett frö) är inte bara rikt på magnesium, den är också ett komplett protein, vilket innebär att den innehåller alla nio essentiella aminosyrorna. 100 gram kokt quinoa ger omkring 64 mg magnesium. Quinoa är också rik på fiber och har en låg glykemisk index vilket gör den till ett bra alternativ för diabetiker.

7. Avokado är packad på magnesium

Denna frukt är inte bara välsmakande och mångsidig, den är också packad med näringsämnen. 100 gram avokado (ungefär en halva) ger cirka 29 mg magnesium. Avokado är också känd för sin höga halt av hjärthälsosamma enkelomättade fetter. Dessutom innehåller de mer kalium än bananer. Du kan njuta av avokado på egen hand, på toast, i sallader eller som en del av guacamole.

Läs mer här:

Här är maten som är rikast på järn – 8 nyttiga varor

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!