Olivolja kan hjälpa dig på många olika sätt.
Olivolja kan hjälpa dig på många olika sätt. - Foto: Pexels

10 otippade olivoljeknep – kan användas till mer än du tror

Olivolja är en vara som de flesta använder – men oftast bara till matlagning. Här är tio andra användningsområden du kanske inte vet om.


1. Olivolja för hudvård

Olivolja är rik på antioxidanter och hälsosamma fetter. Detta gör det till ett utmärkt verktyg för hudvård. Om du har torr hud, kan du massera en liten mängd olivolja direkt på huden. Detta hjälper till att återfukta och mjukgöra huden. Olivolja kan också användas som en naturlig sminkborttagare. Bara applicera lite på en bomullsrondell och torka bort sminket. Var noga med att skölja huden ordentligt efteråt för att förhindra att porerna täpps till.

2. Olivolja för hårvård

Olivolja kan användas som en intensiv hårbehandling, speciellt för torrt eller skadat hår. För att göra detta, värme upp olivolja tills den är ljummen men inte het. Massera oljan in i ditt hår och hårbotten. Täck ditt hår med en plastpåse eller en duschmössa och låt oljan sitta i minst 30 minuter, eller över natten för bästa resultat. Tvätta sedan ut oljan med schampo. Detta kan hjälpa till att återfukta och stärka håret, samt minska frissighet.

Här är maten som är allra rikast på järn – 8 nyttiga varor

3. Olivolja som möbelpolish

Olivolja kan användas för att polera och fräscha upp trämöbler och golv. För att göra detta, blanda lika delar olivolja och citronsaft. Använd en mjuk trasa för att applicera blandningen på möblerna, gnugga i cirkelrörelser. Detta kan hjälpa till att rengöra, polera och återställa lyster i träet. Den naturliga syran i citronsaften kan hjälpa till att ta bort smuts och fläckar, medan olivoljan återfuktar träet och ger det en fin glans.

4. Olivolja som lädervård

Olivolja kan användas för att mjukgöra och underhålla läderprodukter som skor och handväskor. Applicera bara en liten mängd olivolja på en mjuk trasa och gnugga in i lädret. Detta hjälper till att förhindra att lädret torkar ut och spricker. Var noga med att inte använda för mycket olja, eftersom detta kan mörkna lädret.

Så bakar du potatis – 6 enkla steg för ett krispigt yttre och fluffigt inre

5. Olivolja som lampaolja

I en nödsituation kan olivolja användas som lampaolja. Du behöver bara en behållare, en veke och något för att hålla veken på plats. Fyll behållaren med olivolja, placera veken i oljan och se till att toppen sticker ut. Den delen av veken som är mättad med olja kommer att brinna rent och länge, vilket ger dig ljus. Försäkra dig om att använda säkerhetsföreskrifter när du hanterar öppen eld.

6. Olivolja som rostskydd

Olivolja kan användas för att förhindra rost på stålverktyg. För att göra detta, torka av verktyget med en trasa dränkt i olivolja. Detta skapar en skyddande barriär som kan hjälpa till att förhindra att rost bildas. Detta är särskilt användbart för verktyg som kanske inte används regelbundet och därför är mer benägna att rosta.

Det ska du dricka innan läggdags – för att somna snabbare

7. Olivolja som läppbalsam

Olivolja kan användas för att göra ett naturligt, fuktgivande läppbalsam. För att göra detta, smält en del bivax (detta kan göras i en dubbelpanna eller i mikrovågsugnen) och tillsätt sedan två delar olivolja. Blandningen kan sedan hällas i en tom läppbalsambehållare eller en liten burk. Låt blandningen stelna innan du använder den. Olivolja är mycket fuktgivande och kan hjälpa till att skydda och läka torra läppar.

8. Torka trädgårdsredskap med olivolja

Olivolja kan användas för att förhindra jord från att fastna på trädgårdsredskap. Efter att du har rengjort dina redskap, torka dem med en trasa dränkt i olivolja. Detta skapar en skyddande barriär som förhindrar att smuts och jord fastnar, vilket gör rengöringen enklare nästa gång du använder redskapen. Dessutom kan oljan hjälpa till att förhindra rost, vilket gör att dina verktyg håller längre.

Nybörjare? Här är växterna som är allra lättast att ta hand om

9. Tandblekning med olivolja

Att tänder kan blekas av olivolja är baserat på en traditionell indisk teknik känd som "oil pulling", där olja används för att "dra ut" bakterier från munnen. För att göra detta, ta en matsked olivolja och swisha runt i munnen i 15-20 minuter. Var noga med att inte svälja oljan eftersom den kan innehålla bakterier och toxiner. Efter 15-20 minuter, spotta ut oljan och skölj munnen noggrant med vatten. Detta bör göras på fastande mage, helst på morgonen innan du borstar tänderna. Observera dock att det inte finns mycket vetenskaplig forskning för att stödja effektiviteten av denna metod för tandblekning, och det ska inte ersätta regelbunden tandvård.

10. Fjädring av dörrskräll med olivolja

Om du har en dörr som skräller när den öppnas eller stängs, kan olivolja användas för att lösa problemet. Använd en pipett eller en liten borste för att applicera olivolja på dörrens gångjärn. Låt oljan sjunka in i gångjärnet och torka bort eventuellt överskott. Olivolja fungerar som ett smörjmedel och kan hjälpa till att tysta en skrällande dörr.

Läs mer här:

Äggsugen? Här är 50 enkla rätter på ägg att testa

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!