Avokado är gott och mångsidigt.
Avokado är gott och mångsidigt. - Foto: Illustration Nyheter24 / Pexels

Sugen på avokado? Här är 50 urgoda recept på avokadorätter

Avokado är en urnyttig och god frukt som kan användas i många olika rätter. Här är 50 enkla och smarriga recept på avokadorätter att testa.


I denna lista finns allt från nyttiga varmrätter och mellanmål till unika efterätter som du förmodligen inte hört talas om. Du får ett kort recept, anpassat för två personer, till varje rätt. Dessa recept bör ses mer som generella riktlinjer att inspireras av än kompletta guider. Med det ur vägen, här är listan:

50 enkla recept på rätter med avokado

  1. Guacamole: Mosa 2 mogna avokados med 1 finhackad lök, 2 vitlöksklyftor, en näve koriander, saften från 1 lime och krydda med salt och peppar. Rör om tills det blir en slät blandning.
  2. Avokadotoast: Rosta 2 skivor bröd och bred på en mosad avokado blandad med lite salt och chili flakes. Servera genast för en krispig och krämig smörgås.
  3. Avokadosallad: Blanda 1 kuberad avokado med 2 hackade tomater, 1 hackad lök, och en vinägrett gjord på olivolja, vinäger, salt och peppar. Servera kall.
  4. Avokadosmoothie: Mixa 1 avokado med 1 kopp mjölk, 2 matskedar socker och 1 kopp is tills slät. Servera kall för en uppfriskande dryck.
  5. Avokadomousse: Vispa 2 avokados med 1 kopp grädde och 2 matskedar socker tills en slät mousse bildas. Kyl i 2 timmar innan servering.
  6. Avokado och räksallad: Kombinera 1 skivad avokado med 200g kokta räkor, 1 matsked hackad dill och 2 matskedar majonnäs. Kyl i 30 minuter och servera kall.
  7. Avokadohummus: Mixa 1 avokado med 1 kopp kikärtor, 2 matskedar tahini, 1 vitlöksklyfta och saften från 1 citron. Servera med pita-bröd.
  8. Avokado i kycklingwrap: Lägg 1 skivad avokado och 100g grillad kyckling på en tortilla, lägg till din favoritsås och grönsaker, och rulla upp för en snabb lunch.
  9. Avokado i sushi: Lägg skivad avokado och ditt val av fisk och grönsaker på en sjögräsnori, rulla med sushi-ris och skär i bitar.
  10. Avokadopasta: Blanda 2 mosade avokados med saften från 1 citron och 2 matskedar hackad basilika. Koka din favoritpasta, häll av vattnet, och blanda med avokadosåsen. Servera varm.
  11. Stekt avokado med ägg: Halvera 1 avokado och ta bort kärnan. Knäck ett ägg i varje halva, och baka i ugnen på 200°C i 15 minuter eller tills ägget har stannat. Servera varm.
  12. Avokado på laxmacka: Lägg 1 skivad avokado och 100g rökt lax på 2 skivor rågbröd. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Servera som en öppen smörgås.
  13. Avokado på baconburgare: Lägg 1 skivad avokado och 2 stekta baconskivor på en grillad burgare. Servera i ett hamburgerbröd med ditt val av pålägg.
  14. Avokadodipp med grönsaker: Mixa 1 avokado med 1 dl yoghurt och 1 matsked hackade örter (t.ex. persilja eller dill). Servera med skurna grönsaker som morötter och gurka.
  15. Avokado- och krabbcocktail: Blanda 1 kuberad avokado med 100g krabbkött, 2 matskedar majonnäs och saften från 1 citron. Servera kall i cocktailglas.
  16. Avokado gazpacho: Mixa 1 avokado med 2 hackade tomater, 1 gurka och 1 vitlöksklyfta. Smaka av med salt och peppar, och kyl i 2 timmar innan servering.
  17. Avokadokvarg: Blanda 1 mosad avokado med 200g kvarg för en hälsosam frukostspread. Servera på knäckebröd eller med frukt.
  18. Avokado i chokladpudding: Mixa 2 avokados med 4 matskedar kakao och 2 matskedar honung tills slät. Kyl i 2 timmar och servera som en nyttig dessert.
  19. Avokado- och baconfylld kyckling: Skär ett snitt i 2 kycklingbröst och fyll med 1 skivad avokado och 2 skivor bacon. Grilla eller stek tills kycklingen är genomlagad. Servera varm.
  20. Avokadobowl med quinoa: Koka 1 dl quinoa enligt anvisningarna på förpackningen. Servera i skålar med 1 kuberad avokado, en näve spenat och en citrondressing gjord med saften från 1 citron, 2 matskedar olivolja, salt och peppar.
  21. Avokado i bananpannkakor: Blanda 1 mosad avokado med 1 mosad banan, 2 ägg och 2 matskedar mjöl. Stek små pannkakor i en panna och servera med honung.
  22. Grillad avokado med tomatsalsa: Halvera 1 avokado och grilla med snittytan nedåt i 5 minuter. Toppa med en salsa gjord av 2 hackade tomater, 1 hackad lök och koriander. Servera varm.
  23. Avokado- och fetaostsallad: Blanda 1 kuberad avokado med 100g smulad fetaost, 2 hackade tomater och en dressing av olivolja och balsamvinäger.
  24. Avokado och tonfiskrulle: Blanda 1 avokado med 100g tonfisk och 2 matskedar majonnäs. Lägg blandningen på en tortilla och rulla upp. Skär i bitar och servera kall.
  25. Avokado- och kikärtsburgare: Mixa 1 avokado med 1 kopp kikärter, 1 hackad lök och 1 ägg. Forma till biffar och stek i panna. Servera i burgerbröd med valfria pålägg.
  26. Avokadochokladkaka: Blanda 2 mosade avokados med 2 dl kakao, 2 dl socker och 1,5 dl mjöl. Häll smeten i en form och baka i 180°C i 25 minuter. Servera kall.
  27. Avokado, kyckling och salladsmacka: Blanda 1 skivad avokado med 100g kokt kyckling, 2 matskedar majonnäs och salt och peppar. Lägg blandningen mellan 2 skivor bröd och servera.
  28. Avokado- och mangosallad: Blanda 1 kuberad avokado med 1 kuberad mango, 1 hackad chili och saften från 1 lime. Servera som en frisk och fruktig sida.
  29. Avokado- och sparrisrisotto: Koka 1 dl risotto-ris med 1 skivad avokado och 5 hackade sparrisstjälkar i kycklingbuljong tills krämigt. Tillsätt 50g riven parmesan och servera varm.
  30. Frukostburrito med avokado och bacon: Stek 2 baconskivor och 2 ägg. Lägg på en tortilla med 1 skivad avokado och rulla upp. Servera varm för en mättande frukost.
  31. Avokado- och rödbetssallad: Blanda 1 kuberad avokado med 2 kokta, skivade rödbetor, 50g getost och en dressing av olivolja och balsamvinäger. Servera kall.
  32. Avokado- och kokosbowl: Mixa 1 avokado med 1 kopp kokosmjölk och 1 matsked honung. Häll i skålar och toppa med granola och frukt.
  33. Avokado- och laxpasta: Koka din favoritpasta och blanda med 1 mosad avokado, 100g rökt lax och saften från 1 citron. Servera varm.
  34. Grillad avokado med räkor: Halvera 1 avokado och grilla snittytan nedåt i 5 minuter. Toppa med 100g kokta räkor och en klick aioli. Servera varm.
  35. Avokado- och kycklingskewers: Trä 1 skivad avokado och 200g kuberad kyckling på spett. Grilla i 10 minuter och servera med en lime och vitlöksdipp.
  36. Avokado- och citronmuffins: Blanda 2 mosade avokados med 2 dl socker, 2 dl mjöl, 2 ägg och saften från 1 citron. Häll i muffinsformar och baka i 180°C i 20 minuter.
  37. Avokado- och tomatsoppa: Koka 1 avokado med 4 hackade tomater, 1 hackad lök och 500 ml grönsaksbuljong. Mixa tills slät och servera varm med ett strössel persilja.
  38. Avokado och tofu, stir fry: Stek 1 kuberad avokado och 200g kuberad tofu med 2 matskedar sojasås och ditt val av wokade grönsaker. Servera varm över ris.
  39. Avokado i krabbkakor: Blanda 1 mosad avokado med 100g krabbkött, 1 ägg och 2 matskedar brödsmulor. Forma till kakor och stek i panna. Servera varm med citron.
  40. Avokado- och spenatquesadilla: Lägg 1 skivad avokado, en näve spenat och 100g riven ost mellan 2 tortillas. Stek i en panna tills gyllenbrun och skär i trekanter.
  41. Avokado- och turkisk yoghurtdipp: Blanda 1 mosad avokado med 200g turkisk yoghurt och 1 vitlöksklyfta. Servera kall med pitabröd eller grönsaker.
  42. Avokado- och hallonsmoothie: Mixa 1 avokado med 1 kopp hallon och 1 dl juice (t.ex. äpple eller orange) tills slät. Servera kall som en uppfriskande dryck.
  43. Avokado och biff tartar: Hacka 200g högkvalitativ rå biff i små tärningar och kombinera med 1 mosad avokado, 1 hackad schalottenlök, 1 matsked kapris, 1 äggula. Krydda med salt och peppar.
  44. Avokado- och chorizotaco: Stek 1 hackad chorizo och lägg i en tortilla med 1 skivad avokado, hackad koriander och en klick gräddfil. Servera varm.
  45. Avokado- och päronmacka: Lägg 1 skivad avokado och 1 skivat päron på ett gott bröd med en skvätt honung och en nypa salt. Servera som en enkel och hälsosam lunch.
  46. Avokado- och hummersallad: Blanda 1 kuberad avokado med 100g kokt hummer, 1 hackad salladslök och en dressing av citron och majonnäs. Servera kall.
  47. Avokado- och jordnötssmördessert: Mixa 1 avokado med 2 matskedar jordnötssmör och 1 matsked honung för en krämig efterrätt. Kyl och servera med kakor eller frukt.
  48. Avokado- och fläskrulle: Lägg 1 skivad avokado och 2 stekta baconskivor på ett salladsblad. Rulla upp och fäst med en tandpetare. Servera kall som en lågkolhydrat-snack.
  49. Avokado- och musslorsoppa: Koka 1 hackad avokado med 200g musslor, 500 ml fiskbuljong och 1 hackad potatis tills musslorna öppnas. Servera varm med ett strössel persilja.
  50. Avokado- och jordgubbsglass: Mixa 1 avokado med 1 kopp jordgubbar och 2 matskedar socker. Frys i 4 timmar, rör om ibland, och servera som en hemlagad glass.

Läs mer här:

Äggsugen? Här är 50 enkla rätter på ägg att testa

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!