Det är härligt att vara mätt länge och ordentligt.
Det är härligt att vara mätt länge och ordentligt. - Foto: Illustration Nyheter24

Håll dig mätt hela dagen – med dessa 7 urnyttiga matvaror

Det är aldrig kul att bli hungrig bara någon timme efter man ätit. Här är sju goda och billiga matvaror att äta som håller dig mätt länge.


Oavsett om du ska träna, jobba eller slappna av är det viktigt att äta nyttig mat som håller dig mätt länge – det kan spara dig både tid och pengar. Här är sju matvaror som du kan stå dig på länge.

1. Bönor och linser håller dig mätt länge

Bönor och linser är extremt näringsrika och mättande matvaror. De innehåller höga halter av protein, vilket är känt för att minska hunger och öka känslan av mättnad. Protein tar också längre tid att smälta än kolhydrater, vilket bidrar till att hålla dig mätt längre. Dessutom är bönor och linser rika på kostfiber, vilket kan sakta ner matsmältningsprocessen och hjälpa till att kontrollera blodsockernivåerna. Dessa matvaror innehåller också resistent stärkelse, en typ av kolhydrat som fungerar som fiber och bidrar till mättnad. Det finns många olika typer av bönor och linser att välja mellan, som svarta bönor, kidneybönor, kikärtor, gröna linser och röda linser. Dessa kan läggas till soppor, sallader, eller användas som bas i grytor.

Så får du maten att hålla längre i sommar – 8 enkla knep

2. Var mätt länge med hela korn

Hela korn är korn som innehåller alla delar av kärnan – kli, grodd och endosperm. Exempel på hela korn inkluderar havre, brunt ris, quinoa, fullkornsbröd och fullkornspasta. De är rika på kostfiber, vilket kan fördröja magsäckens tömning och öka känslan av mättnad. Dessutom kan fiber hjälpa till att kontrollera blodsockernivåerna, vilket kan förhindra energidippar och sug efter mat mellan måltiderna. Hela korn är också en bra källa till B-vitaminer, järn, magnesium och andra viktiga näringsämnen. Du kan inkludera hela korn i din kost genom att äta havregrynsgröt till frukost, byta ut vitt ris mot brunt ris eller quinoa i dina huvudrätter, eller välja fullkornsbröd eller pasta över de raffinerade versionerna.

3. Ät grönsaker och frukter – bli mätt länge

Grönsaker och frukter är viktiga källor till kostfiber, vilket bidrar till mättnad. Dessutom innehåller de stora mängder vatten, vilket också kan hjälpa till att fylla upp din mage och ge dig en känsla av att vara mätt. De är också låga i kalorier, men höga i volym, vilket innebär att du kan äta stora portioner utan att få i dig för många kalorier. De flesta grönsaker och frukter innehåller också mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter, vilket gör dem till en viktig del av en hälsosam kost. Du kan inkludera dem i din kost genom att lägga till frukt i din morgoncereal eller yoghurt, äta grönsaker som mellanmål, eller ha minst hälften av din tallrik täckt med grönsaker vid lunch och middag.

Släng ALDRIG gammal frukt – gör det här i stället

4. Nötter och frön är bra om du vill vara mätt länge

Nötter och frön är ytterligare utmärkta livsmedel som kan bidra till mättnad. De innehåller en bra balans av fiber, protein och hälsosamma fetter, vilket kan hålla dig mätt under längre tid. Fett tar också längre tid att smälta, vilket kan bidra till känslan av mättnad. Du kan inkludera nötter och frön i din kost genom att äta dem som ett mellanmål, lägga till dem i din sallad för extra crunch, eller strö dem över din morgoncereal eller yoghurt.

5. Avokado är gott och håller dig mätt länge

Avokado är en mycket näringsrik frukt som är känd för sitt höga innehåll av hälsosamma fetter, specifikt enkelomättade fetter. Dessa fetter tar längre tid att smälta jämfört med kolhydrater, vilket bidrar till en ökad känsla av mättnad. Utöver att vara en bra källa till fett, är avokado också hög i fiber. Fiber kan expandera i magen och öka känslan av mätthet. Dessutom är avokado en utmärkt källa till en rad olika vitaminer och mineraler, inklusive kalium, vitamin K, vitamin E och vitamin C. Du kan inkludera avokado i din kost genom att lägga till det i sallader, göra guacamole, eller äta det på rostat bröd.

Glöm tandpetarna – så lyckas du med avokadoträdet på riktigt

6. Ät kyckling och kalkon – håll dig mätt länge

Både kyckling och kalkon är utmärkta källor till magert protein. Protein är känt för sin förmåga att hålla dig mätt längre eftersom det tar längre tid att smälta än kolhydrater. Dessa två typer av kött är också mycket mångsidiga och kan tillagas på flera olika sätt, vilket gör det enkelt att inkludera dem i din kost. Kyckling och kalkon kan stekas, grillas, rostas eller kokas och användas i allt från sallader och wraps till soppor och grytor. Dessutom ger de viktiga näringsämnen som B-vitaminer, som hjälper kroppen att omvandla mat till energi, och zink, som bidrar till immunsystemets normala funktion.

100 varor – så långt efter bäst före-datumet kan du äta dem

7. Sötpotatis håller dig mätt länge

Sötpotatis är en stärkelserik rotgrönsak som är fylld med fiber. Fiber hjälper till att ge en långvarig känsla av mättnad eftersom det tar tid för kroppen att bryta ner det. Dessutom innehåller sötpotatis en typ av fiber som är känd som löslig fiber. När lösligt fiber kommer i kontakt med vatten bildar det en gel-liknande substans i magen, vilket hjälper till att sakta ner matsmältningen och hålla dig mätt längre. Sötpotatis är också rik på en mängd olika vitaminer och mineraler, inklusive vitamin A, vitamin C och kalium. Du kan inkludera sötpotatis i din kost genom att rosta dem i ugnen, koka och mosa dem eller till och med använda dem i bakverk.

Om du är sugen på att äta annat nyttigt, läs det här:

Högt kolesterol? Prova dessa 7 nyttiga snacks

/
/
Mat
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!