Vissa saker passar bättre utanför frysen.
Vissa saker passar bättre utanför frysen. - Foto: Illustration Nyheter24

10 vanliga matvaror du verkligen inte borde frysa in

Att frysa in mat är ett utmärkt sätt att få den att räcka längre. Men vissa matvaror är bättre att alltid hålla borta därifrån.


1. Vissa grönsaker

Grönsaker som gurka, sallad och vattenmelon innehåller mycket vatten. När dessa livsmedel fryses, bildar vattnet iskristaller som kan förstöra cellstrukturen i grönsaken eller frukten. När isen smälter under upptining blir resultatet ofta en mosig och vattning konsistens. Krispigheten och texturen som många älskar med dessa produkter går förlorad.

2. Grädde och yoghurt

När mejeriprodukter som grädde och yoghurt fryses kan fett och vatten separera, vilket leder till en grynig och ojämn konsistens. Den ursprungliga smöriga och släta texturen försvinner, och produkten blir mindre aptitlig både i smak och konsistens. Det finns vissa undantag, som hård ost, men som en allmän regel är det bäst att undvika att frysa in mejeriprodukter.

3. Vissa ostar

Mjuka ostar som cottage cheese och ricotta innehåller mer vatten än hårdare ostar. När dessa fryses och tinas upp igen, kan vatten- och fettinnehållet separera, vilket resulterar i en grynig textur. Det gör dem mindre lämpliga för många rätter, särskilt de som kräver en jämn och krämig konsistens.

4. Ägg

Om du fryser in hela ägg med skalet på, finns det risk att de expanderar och att skalet spricker. Detta leder till att ägget läcker ut och förstörs. Om du behöver frysa in ägg, är det bättre att knäcka dem och slå upp dem i en behållare innan du fryser in dem. Vissa föredrar också att separera gulan och vitan för att frysa dem separat, då de kan ha olika användningsområden i matlagning.

Äggsugen? Här är 50 enkla rätter på ägg att testa

5. Majonnäs och liknande såser

Majonnäs och liknande emulsioner skapas genom att noggrant kombinera fett och vätska till en stabil, krämig blandning. När sådana produkter fryses, kan denna känsliga balans förstöras, och de olika komponenterna kan separera. Resultatet är en grynig, oljig konsistens som saknar den ursprungliga produkts smidiga och välbalanserade smak. Det gäller även vissa typer av såser och dressingar som bygger på en emulsionsprocess.

6. Potatis

Potatis och andra stärkelserika grönsaker, som sötpotatis, kan ändra textur och bli mjuka och vattniga när de frysas och sedan tinas upp. Detta beror på att stärkelsen bryts ner och vattnet i cellerna expanderar, vilket skadar cellstrukturen. I vissa fall, som när potatisen är tillagad och används i grytor, kan frysning vara okej. Men om du fryser in rå potatis och sedan tinar upp den, kommer du sannolikt att märka en försämring i både textur och smak.

Så bakar du potatis – 6 enkla steg för ett fluffigt inre och krispigt yttre

7. Friterade livsmedel

Friterade livsmedel är kända för sin krispiga yta och saftiga insida. Tyvärr går dessa egenskaper förlorade när friterade produkter fryses in. När de tinas upp igen, går fuktigheten som skapats av iskristaller ut i det friterade skiktet och gör det mjukt istället för krispigt. För bästa resultat bör friterade livsmedel konsumeras strax efter tillagning.

8. Rätter med mycket sås eller grädde

Färdiga rätter som innehåller mycket sås eller grädde kan skära sig när de fryses och tinas upp igen. Som nämnt i punkt fem kan de olika komponenterna i såsen, som fett och vätska, separera, vilket ger en ojämn och grynig textur. I vissa fall kan det hjälpa att värma såsen långsamt och vispa kontinuerligt under upptining för att försöka återställa emulsionen, men det är inte alltid framgångsrikt.

Så gör du enkelt din egen majonnäs – mycket godare än i butik

9. Vissa fisk- och skaldjursprodukter

När det gäller fisk och skaldjur, är färskhet en avgörande faktor för smak och kvalitet. Att frysa in fisk och skaldjur som redan har varit frysta och tinas upp kan leda till en försämring av textur och smak. Denna process kan bryta ner proteinerna i fiskköttet, vilket gör det torrt och trådigt. Det är bäst att köpa färsk fisk och skaldjur och konsumera dem inom en kort tid eller att frysa in dem bara en gång om det behövs.

10. Kaffe

Att frysa in hela eller malda kaffebönor kan ha en negativ inverkan på smaken. Kaffe är känt för att absorbera lukter och smaker från omgivningen, och frysen kan vara en plats med många starka och konkurrerande aromer. Dessutom kan frysning orsaka kondensation på bönorna, vilket kan förändra extraktionsprocessen och försämra smaken. För att bibehålla den bästa kvaliteten på ditt kaffe borde du förvara det i en lufttät behållare vid rumstemperatur.

Läs mer här:

8 vanliga saker du verkligen inte borde förvara i skafferiet

/
/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!