Eve Perisset satte Frankrikes straff som tog dem till EM-semifinal.
Eve Perisset satte Frankrikes straff som tog dem till EM-semifinal. - Foto: TT

Frankrike till semi efter förlängningsdrama

Frankrike är klart för semifinal i EM i fotboll.Men favoriten fick det inte lätt mot Nederländerna. Det krävdes en straff i förlängningen för att vinna kvartsfinalen med 1–0.

Efter en mållös kvartsfinal i de första 90 minuterna kunde till slut Frankrike få hål på Nederländerna, som är regerande Europamästare. Detta på straff i den 102:a minuten. Eve Perisset satte straffen.

Dominique Janssen orsakade straffen då hon fällde Kadidiatou Diani.

Frankrike var storfavorit i kvartsfinalen efter att ha vunnit sin EM-grupp. Och det var också Frankrike som satte full fart direkt och dominerade stort i första halvlek.

Målchanser saknades inte. Två gånger räddades Nederländerna av mittbacken Stephanie van der Gragt. Först räddade hon Melvine Malards skott på mållinjen och stunden senare stod hon i vägen när Grace Geyoro sköt och den egna målvakten Daphne van Domselaar var på annat håll.

I den andra halvleken kom Nederländerna upp i några bra offensiva lägen, men fick inte till mer än ett skott på mål under 90 minuter. Frankrike hade tolv målchanser, men Nederländernas målvakt van Domselaar gjorde en kanonmatch, liksom "andremålvakten" van der Gragt.

I slutminuten av tilläggstiden var det nära att Frankrike gjorde som Sverige och avgjorde på en hörna. Men Wendy Renards nick räddades av van Domselaar.

I onsdagens semifinal möter Frankrike Tyskland.