Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg vid växlingen under singelmixedstafetten på skidskytte-VM i tyska Oberhof.
Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg vid växlingen under singelmixedstafetten på skidskytte-VM i tyska Oberhof. - Foto: TT

Sverige utanför pallen – Bø tog femte raka guldet

Sebastian Samuelsson fick chansen att skjuta ännu en VM-medalj i skidskytte till Sverige. Men hade inte tid att vila på hanen.Rövarserien gick inte hem – och Samuelsson och Hanna Öberg blev fyra i singelmixedstafetten.Jag klarar inte riktigt av det i dag. Det blev lite för hetsigt, säger Samuelsson.


Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson lyckades inte ordna en sjunde svensk medalj under skidskytte-VM I Oberhof. Duon, som hade två medaljer var sedan tidigare, blev fyra i torsdagens singelmixedstafett. En pallplats hade inneburit nytt medaljrekord på VM för svensk del.

Men det svenska laget hade häng på bronset.

Öberg lite besviken

Sverige låg bra med halvvägs genom loppet, om än något efter topptrion Norge, Österrike och Italien. Hanna Öberg, nybliven VM-guldmedaljör från onsdagens distans, gjorde två starka rundor men är själv lite besviken på sitt sista skytte, där det blev två bom innan hon fyllde tavlan med extraskotten.

— Jag hade gärna skjutit fullt direkt och skickat ut Sebbe i ett bra läge närmare topplagen. Men det var tuffare på skjutvallen, med mer vind, och skjuteffektiviteten är ganska avgörande, säger Öberg om tävlingsformen.

— Det blev några bom för mycket, men vi är ändå fyra och inte helt off.

Samuelsson gick ut på sin sistasträcka som fyra, runt 30 sekunder bakom Italien och Österrike på silver- respektive bronsplats. Avståndet var i princip detsamma in till det sista, stående skyttet.

Då klappade Italiens Tommaso Giacomel ihop, sköt fem bom och tvingades till två straffrundor. Samuelsson fick sitt bronsläge – men skyttet behövde gå snabbt om det skulle gå vägen.

Det gjorde det inte.

Först åkte Samuelsson in på fel matta. Sedan kom bommarna.

— Jag visste ju att vi var en bra bit efter. Det krävdes att de andra gjorde misstag samtidigt som jag måste göra det väldigt bra. Det är klart att jag ligger på extra hårt in mot vallen och försöker göra allting lite snabbare. Jag klarar inte riktigt av det i dag. Det blev lite för hetsigt, säger Samuelsson.

"Inget att välja på"

Han satsade allt på ett kort, men missade fyra skott och drog därför på sig en straffrunda. Med den försvann medaljchansen och Sverige åkte i mål som fyra, 25 sekunder bakom Italien.

Sebastian Samuelssons skytte var inte det allra bästa i singelmixedstafetten.

Skyttetränaren Johan Hagström säger att Samuelsson inte hade något annat val än att skjuta så snabbt som möjligt.

— Det fanns en liten, liten chans. Då var det bra att satsa allt eller inget, att skjuta på och hoppas att man träffar nästa. Och det gjorde han inte den här gången, säger Johan Hagström.

— Det fanns inget annat att välja på. Det är ju medalj vi går för. När man ska skjuta så fort som han behövde göra, då måste man försöka landa i nästa prick direkt och skjuta. Vissa dagar funkar det, andra kanske man landar lite bredvid pricken.

Norges Marte Olsbu Røiseland och Johannes Thingnes Bø tog guld. Det var Bøs femte raka guldmedalj i VM.

Österrike, med Lisa Theresa Hauser och David Komatz, tog silver och Italien, med Lisa Vittozzi och Tommaso Giacomel, tog brons.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!